Domowe suszenie ziół

sudzenie ziółWitaj,

Unia Europejska rozpoczyna „walkę ” z  ziołami i  lekami ziołowymi.Już wprowadziła pewne  zakazy  dotyczące leków ziolowych.Czy rumianek będzie mógł rosnąć w przydomowych ogródkach.? Czy dziurawiec będzie można zbierać daleko od miasta?Warto wracać do mądrości ludowej , nie gardzmy tą wiedzą. Jak w warunkach domowych suszyć zioła?  Jest to wygodny sposób zrobienia  zapasu ziół na cały rok.

Można je przetrzymać aż do 18 miesięcy, jeśli są przechowywane w ciemnych i przewiewnych pomieszczeniach.

Ważne jest , aby suszenie rozpocząć  jaknajszybciej  po  zbiorze. Liście lub  kwiaty oddzielone od głównej części rośliny zaczynają się rozkładać i tracą swój zapach  i właściwości lecznicze. Suszone zioła tracą z czasem włąsciwości lecznicze, więc silniejsze działanie mają zioła świeże.

Liście , kwiaty i nasiona powinno się suszyć w ciepłym, suchym i dobrze przewietrzonym miejscu- na przyklad w kredensie, w którym jest  dobry  dostęp powietrza – przy temperaturze 21-33 C

Natomiast korzenie wymagają  temperatury 50- 60 stopni

Jak suszymy?

Należy przygotować małe wiązki ziół, takich jak szałwia, oregano, tymianek, rozmaryn, melisa i zawiesić łodygami w górę.Kiedy liście wyschną i staną się łamliwe, ale nie będą się kruszyły na proszek, trzeba zdjąć je z łodyg i przechować.

Lawendę  najlepiej jest suszyć na łodydze z papierową torbą umieszczoną na końcu wiązki, tak  żeby wpadały do niej  opadąjące kwiaty.

Większe liście , takie jak bazylii i łopianu, powinno się umieszczać na muślinie przypiętym do ramy, aby miały odpowiednią cyrkulację powietrza.W ten sam sposób można suszyć także kwiaty, ale zazwyczaj  suszą się one dłużej niż liście.

Koper włoski lub koper ogrodowy suszy się w podobny sposób jak lawendę. Rośliny zawiesza się kwiatostanami w dół, z papierową torbą na końcu, aby wpadały do niej dojrzałe nasiona. Zamiast papierowej torby można podłożyć pod wiązki kopru dużą tacę.

Nie używaj torebek z folii.

Kiedy suszy się korzenie, sprawdz czy są 0ne czyste.Następnie duże korzenie potnij na mniejsze części i umieść je na tacy , pamiętając o regularnym przewracaniu.

Uwaga: gdy  już zacznie się stosować wysuszone zioła, należy pamiętać, że w przypadkach , gdy przepis zaleca użycie łyżki świeżych ziół , trzeba zastosować  tylko łyżeczkę suszu , ponieważ jest bardziej stężony.

Większość używanych ziół w kuchni można zamrażać w pojemniczkach na kostki lodu, które wypełnia się ziołami, zalewa wodą, a następnie wstawia do zamrażarki

Należy jednak pamiętać, że każda kostka tak przygotowanej przyprawy zawiera przynajmniej jedną łyżkę świeżych ziół, które pózniej  można wrzucić do garnka prosto z zamrażalnika.

Pozdrowienia Maria

Reklamy

2 thoughts on “Domowe suszenie ziół

  1. Dążą do powszechnej eutanazji całkiem „naturalnymi metodami”.
    Modyfikują genetycznie rośliny, które po „przeróbkach” nie mają żadnych wartości leczniczych (np. jabłka bez pestek!)…
    Pszczoły giną od pestycydów.
    My zginiemy od zatrutej żywności i nie będziemy mogli nigdzie znaleźć naturalnego leku, bo „władcy świata” to zniszczą…
    Szczerze powiem, że mam nadzieję, że Bóg na to nie pozwoli.

    Jakie to smutne Marysiu… 😦

    • Na pewno Bóg nie pozwoli nas calkiem zniszczyć.Ale siła „Złego” jest ogromna i należy obawiać się wielkich przemian w świecie.
      .Gdyby to wszystko zalezało tylko od ludzi / w końcu istot myślących/, nie wydarzyło by sie na przestrzeni dziejów tyle nieszcżęść
      . Ręką Złego „człowiek czlowiekowi zgotował ten los”
      Pozdrawiam serdecznie Marysia

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s