Cudowny lek na wzmocnienie odporności – część VI

Witaj,czosnek

Cudownym środkiem znanym na całym świecie, stosowanym w leczeniu chorób od zarania cywilizacji jest czosnek.

Czosnek zwalcza bakterie, pasożyty jelitowe i wirusy.

W dużej ilości był podobno stosowany w zapaleniu opon mózgowych.

Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom i zatorom.

Dwa ząbki czosnku dziennie zmniejszają o połowę ryzyko ataków serca.Uważa się, ze czosnek zawiera liczne składniki przeciwrakowe i przeciwutleniacze.

Jest dobrym środkiem na przeziębienia, działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, ściągająco, rozkurczowo.

Wzmaga odporność organizmu..

Pomaga we wzdęciach, działa przeciwbiegunkowo, ma też dzialanie moczopędne i estrogenopodobne.

Wydaje się poprawiać nastrój i mieć lekkie działanie uspokajające.

Większe ilości czosnku / ponad trzy / dziennie  mogą powodować  biegunki, nawet gorączkę u osób nadwrażliwych.

Uwaga: Czosnek surowy ma silniejsze działanie przeciwbakteryjne.Gotowanie nie zmniejsza jednak innych wlaściwości czosnku, takich jak dzialanie przeciwzakrzepowe i ochronne na uklad sercowo- naczyniowy.

Działania te mogą się nawet wzmóc , dzięki uwalnianiu ajoenu podczas gotowania czosnku.

Gotowanie i smażenie nie upośledzają też działania  czosnku na układ pokarmowy oraz właściwości przeciwrakowych.

Niektórzy naukowcy wręcz uważają , że bardziej korzystne jest spożywanie czosnku gotowanego niż surowego.

Ja preferuję tylko gotowany, jest bardzo smaczny, już we wcześniejszych postach o takim czosnku pisałam.

Serdecznie pozdrawiam, dbajcie o swoje zdrowie.

Marysia

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s