Miody ” podejrzane „

Witaj,????????????????

Wokół miodów krąży  dużo błędnych pojęć i przekonań. Powszechne  podejrzenia budzą  miody białe, szybko się krystalizujące. Rzekomo jest to rezultat  podkarmiania pszczół cukrem przez pszczelarzy. Slyszy się  też narzekania , że kupiony płynny miód  po paru tygodniach  skrystalizował  i został  tylko „biały cukier „. Tymczasem to nie jest  cukier  buraczany, lecz skrystalizowana  glukoza wspaniały skladnik miodu.

Niektórzy narzekają , że piękny skrystalizowany  miód kupiony u pszczelarzy rozwarstwił się . Powstały dwie warstwy: skrystalizowana i płynna na wierzchu..Jakie  zatem  mogą być przyczyny  rozwarstwiania się miodu  skrystalizowanego?. Miód  za wcześnie  wybrany z ula,  zle odparowany, łatwo się  rozwarstwia, płynna część  stosunkowo  szybko ulega fermentacji. Płynną warstwę  należy zebrać , podgrzać i zużyć.- miody  zbyt podgrzane  w celu ich upłynnienia przed rozlaniem  do słoików krystalizują  nierówno na ściankach  i dnie  słoika  osadzają  się grube kryształy glukozy, środek wypełnia  fruktoza.

Taki miód wymieszać i używać- w  miodzie  długo przechowywanym z czasem następuje przemiana glukozy na fruktozę , która gromadzi się na powierzchni  miodu

.Nie jest to objaw psucia sie miodu.– w każdym  nektarze można stwierdzić  obecność drożdzaków, które dostają  do niego z powietrza. Pszczoła wraz  z nektarem  przynosi do ula  drożdzaki . Do nektarów  zawierających  dużo sacharozy, pszczoły dodają  dużo  enzymów, a z nimi dużo  inhibin, które niszczą drożdzaki. Do nektarów  nie zawierających sacharozy  lub bardzo mało , pszczoły  dodają mało enzymów a z nimi  mało  inhibin. Drożdzaki  z tego  korzystają  i mogą żerować  w miodzie.

Stąd  w miodach rzepakowych  i malinowych , można zauważyć , ze na powierzchni miodu  i wzdłuż boków naczynia  powstają biale wykwity, ktore powiększają  się  z czasem.

.Dowód, ze drożdzaki żerują  , wyjadają  fruktozę , a pozostawiają  rodzaj  pianki z glukozy. Pianke tę należy zebrać i podgrzać w celu  zniszczenia drożdzaków.

Zafałszowanie  miodu sztucznym miodem  można stwierdzić  przy pomocy badań  laboratoryjnych. Stwierdzenie zafałszowania miodu  syropem cukru buraczanego  sposobem domowym  jest niemożliwe.

Natomiast łatwo  je wykryć  przy pomocy  refraktometru , który wykaże  dużą zawartość  sacharozy.Miody  mogą być  czasem skażone  wyziewami, pyłami  przemyslowymi i samochodowymi. Skażenie  miodów można zbadać tylko laboratoryjnie 

Który miód jest najlepszy ? O tym już jutro

Pozdrawiam.Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s