Czynnik hamujący rozwój raka w miniaturowej kapustce.

Witaj,brukselka

Brukselka, wyglądem przypominająca miniaturową kapustę, zawiera związki azotu zwane indolami.

Uważa się je za czynniki, które zmniejszają  ryzyko zapadalności na niektóre formy raka .Główki brukselki są bogate w witaminę C  i beta-karoten, przetwarzany w organizmie na witaminę A. Wartość energetyczna 100- gramowej porcji  wynosi 58 kcal..

Jedyną wadą brukselki jest to , że może powodować wzdęcia.

Brukselka może zapobiegać rozwojowi raka piersi, zwlaszcza tych jego form, ktore związane są z wysokim poziomem hormonu- estrogenu.

Indole znajdujące się w brukselce pobudzają wątrobę do dezaktywacji estrogenu.

Doświadczenia przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że dzięki przyspieszeniu przemiany estrogenu oraz wydalania jej produktów z ustroju, zmniejsza się możliwość jego rakotwórczego działania.

Uważa się , że kobiety u których przemiana estrogenu następuje gwałtownie, rzadziej zapadają na raka piersi lub raka macicy.

Jest też prawdopodobne, choć nie zostało to jeszcze udowodnione, że indole znajdujące się w warzywach mogą u kobiet już chorujących na raka zahamować przerzuty nowotworowe  na inne organy.

Należy wziąć pod uwagę , że gotowanie brukselki może doprowadzić do wyługowania indoli do wody, w której gotuje się warzywo, oraz zmniejszenia skuteczności działania wielu witamin.

Najlepsza jest więc brukselka tylko lekko ugotowana.

Warzywa kapustowate podobnie jak produkty wysokobiałkowe zawierają zarówno blonnik oraz indole, mogą więc być pomocne w profilaktyce raka okrężnicy i żołądka, dlatego też  zaleca się  spożywanie ich w dużych ilościach nie tylko zapobiegawczo, lecz  również  w trakcie leczenia nowotworów tych narządów.

Należy pamiętać, że  brukselka jest dobrym zródłem kwasu foliowego.

Niski poziom kwasu foliowego we krwi w organizmie predysponuje do  zachorowań  na raka płuc

Pozdrawiam, Marysia.

Advertisements

One thought on “Czynnik hamujący rozwój raka w miniaturowej kapustce.

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s