Odtruwające działanie ziół- część II

Witajjanowiec barwierski,

Pomysł odtrutki miał okazać się trafny, skoro sto lat pózniej, lekarz  Nerona, Andromachus, uznając pomysł  za doskonały, udoskonalił ją jeszcze bardziej, dopełniając liczbę składników roślinnych do 89.

Odtrutka zdała egzamin, ponieważ przetrwała tysiąclecia.

Jeszcze bowiem dokumentalna  Pharmacopea Germanica z roku 1872 zawierała monografię o nazwie „Theriak” jako odtrutkę na różne trucizny.

Zawierała 12 komponentów roślinnych.

Dopiero potem  fala rodzącej się chemioterapii usunęła  zupełnie tę tak cenną pozycję, razem zresztą z innymi lekami ziołowymi.

W czasie narastającego  zjawiska zatruwania środowiska naturalnego- problem odtrutek ziołowych staje się znów aktualny i pilny.

Małą próbką , są np. rośliny zawierające alkaloid cytyzynę.

Alkaloid ten jest zbliżony budową do nikotyny.Podany doustnie, pełni rolę zastepczą nikotyny i dlatego zmniejsza głód nikotynowy, ułatwiając  odzwyczajanie się od palenia tytoniu.

Do uzyskania cytyzyny mozna by wykorzystać rosliny występujące w Polsce zawierające ten alkaloid, a są to janowiec barwierski i ziolokap zwyczajny..

Drugim przykladem może być roślina o nazwie karczoch zwyczajny, ktorej  wyciągi sa odtrutką na dwusiarczek węgla.

Przed dziedziną odtrutek roslinnych otwieraja się bardzo szerokie perspektywy, tym bardziej ,że wiele tysięcy roślin czeka jeszcze na zbadanie i zastosowanie.

Podaję  kompozycję  ziolową  odtruwającą /” czyszczącą krew  szczególnie po antybiotykach”

Klącze perzu- 25 g

Liść brzozy-25 g

Kwiat bzu czarnego-25 g

Ziele skrzypu+25 g

Stosowanie: Przygotować odwar z łyżki stołowej na szklankę wody.Pić  3 razy dziennie 1/2 szklanki po jedzeniu.

Mozna dodać miodu lub soku owocowego.

II mieszanka” czyszcząca krew” i usuwająca szkodliwe związki z organizmu .

Ziele krwawnika- 20,0 g

Ziele fiolka trójbarwnego– 20, 0 g

Kwiat stokrotki-20,0 g

Kwiat jasnoty bialej-20,0 g

Korzeń mniszka -20,0  g

Korzeń łopianu- 20, 0 g

Liść poziomki-20,0 g

Lisć brzozy- 20,0 g

Lisć maliny- 20,0 g

Szyszki chmielu- 20, 0 g

Kwiat nagietka- 20,0 g

Łyżeczkę zioł zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 20 minut, potem przecedzic.

Pić gorące 1/2 szklanki 1-2 razy dziennie przed jedzeniem.

Pozdrawiam, Marysia

 

Reklamy

2 thoughts on “Odtruwające działanie ziół- część II

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s