Poznaj zioła „wiecznej młodości „czyli rośliny rewitalizujące.

Witaj,aloes

Są pewne rośliny , których wysoką skuteczność  w procesach rewitalizacji odkryto bardzo  dawno.Kiedyś nazywano je euforycznie ” ziołami wiecznej młodości”.

Były one często przyjmowane rytualnie , przypisywano im moc boską  a co więcej , nie tylko zażywano  / najczęściej  przywilej przyjmowania  tych ziół mieli  tylko rządzący  i inni wybrańcy, ale i  noszono  je w formie amuletów/

Niektóre  z tych ziół  miały bardzo szeroki  zasięg  stosowania, jak na przykład żeń-szeń, który i dzisiaj jest światowym  środkiem odmładzającym, inne były związane z fitoterapią  ludową poszczególnych narodów, jak na przykład mandragora- roślina typowa  dla  fitoterapii śródziemnomorskiej, miłorząb – związany z  kultem buddyjskim, aloes- bardzo ceniony w Egipcie /służący nawet do balsamowania  ciał faraonów/, czosnek , winogrona , oliwki – tak cenione w judaizmie, że stały się roślinami” biblijnymi” itd.

Rośliny te  wykazują  działanie ogólnie  regenerujące organizm, pobudzają mechanizmy  odpornościowe  a poza tym  regulują przemianę materii, odtruwają organizm , dostarczają w większych ilościach  substancji rzadko spotykanych w przyrodzie , a dla starzejącego się  organizmu   niezbędnych w zwiększonej ilości / np : witamin antyoksydacyjnych , mikroelementów, barwników flawonoidowych , antocyjanowych i innych substancji  o właściwościach przeciwutleniających  i niezbędnych  nienasyconych  kwasów tłuszczowych itp

Wśród  środków rewitalizujących  popularne są obecnie przetwory z aloesu, miłorzębu, czosnku, niektórych roślin zielarskich , pochodzących  z lecznictwa ludowego  różnych narodów, produkty pszczele  i inne.

Podaję  przepis  na tzw : wino aloesowe: do  150 g zmiażdżonych  liści aloesu / liście powinny pochodzić  z roślin  3-4-letnich , nie podlewanych  przez kilka dni  przed zbiorem a po zbiorze  trzeba je przechować  przez krótki czas w lodówce/ dodaje się   równoważną ilość miodu  i rozcieńcza 360 g czerwonego wytrawnego wina.

Płyn odstawia się  na 10-14 dni  w ciemne miejsce od czasu do czasu wstrząsając, po czym sączy się przez  złożoną gazę. Przyjmuje się  od 1 łyżeczki  do 2 łyżek , w ciągu  3 tygodni, potem stosuje się co najmniej tygodniową przerwę w kuracji.

Wino aloesowe  wyraznie zwiększa odporność , ułatwia procesy wydalania  resztek pokarmowych i odtruwa organizm / obniża też toksyczność niektórych leków/, w miażdżycy  ułatwia wydalanie  cholesterolu.

Wino to   nie powinno być stosowane  przez osoby mające skłonność do biegunek , przez kobiety w ciąży  oraz  osoby mające  przewlekłe stany zapalne  wątroby / żóltaczka/  oraz nerek .

Także przy nadciśnieniu trzeba stosować wino ostrożnie.

Pozdrawiam,

Marysia.

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s