Co dezorientuje nasze naturalne odczuwanie smaku?

Witaj,sól kłodawska

Szkodliwość  używania nadmiaru soli dla organizmu polega na tym, ze dezorientuje ona naturalne odczuwanie smaku, człowiek zaczyna  zjadać więcej pożywienia niż potrzebuje.Prócz tego po produktach solonych mamy pragnienie- więc zwiększa się potrzeba wody – jest to konieczne, aby część soli wydalić z organizmu i przywrócić naturalne proporcje substancji mineralnych we krwi.

Inaczej mówiąc: nadmiar soli doprowadza do szybszego zużycia organizmu.

Problem soli pomaga nam rozwiązać  ten o to test.

Zjadłszy jednego dnia pewne produkty, następnego dnia rano próbujemy urynę.

Jeśli jest słona, oznacza to nadmiar soli w naszym posiłku.

Następnie powoli zaczynamy usuwać z naszego jadłospisu przesolone produkty i wtedy zorientujemy się  sami czy wystarczy nam sodu i chloru zawartego w warzywach i owocach.czy  potrawy powinniśmy posolić np. solą kłodawską, która zawiera bardzo dużo mikroelementów.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

2 thoughts on “Co dezorientuje nasze naturalne odczuwanie smaku?

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s