Zaparcie – nieprzyjaciel zdrowia

Witaj,nieprzyjaciel

Już w czasach Hipokratesa / V–IV wiek p.n.e uznawano zaparcie  za nieprzyjaciela zdrowia.Prawidłowy rytm wypróżnień waha się w szerokich granicach – od dwóch czy nawet trzech stolców dziennie do jednego co 2-3 dni

Pod pojęciem zaparcia rozumiemy nie tylko jeszcze mniejszą  częstotliwość defekacji / zwykle poniżej trzech razy na tydzień /, ale przede wszystkim towarzyszące jej trudności – wyrazny wysiłek lub ból z powodu zbyt twardej konsystencji i zbyt małej objętości stolca.

Jest to problem bardzo częsty i zwykle- choć oczywiście nie zawsze- wyłącznie czynnościowy, to znaczy dotyczący ludzi zdrowych a nie chorych, przynajmniej w ujęciu konwencjonalnej medycyny.

Konsultacji z lekarzem wymaga zwłaszcza zaparcie pojawiające się dość nagle, naprzemienne epizody zaparcia i biegunki a także obecność krwi  lub śluzu w stolcu.

Jeśli natomiast – tak jak to ma miejsce w większości przypadków- badanie nie wykazuje  żadnej uchwytnej patologii, pozostaje pytanie, skąd bierze się zaparcie.

Powoduję je liczne czynniki, takie jak :

* zle zbilansowana dieta / nadmiar pokarmów wysokoprzetworzonych, niedobór lub brak surowych warzyw i owoców, przewaga produktów pochodzenia zwierzęcego nad roślinnym;

* niedostateczna ilość włókien roślinnych / błonnika / w diecie;

* niedobór wypijanej wody;

* siedzący tryb życia;

*celowe powstrzymywanie się przed wypróżnieniem, mimo odczuwanej potrzeby / ważny czynnik do rozwoju  tak zwanych zaparć nawykowych /;

* spowolnienie perystaltyki jelit jako efekt uboczny wielu leków / zawsze wymagający weryfikacji i uwzględnienia /;

* zaburzenia czynności wątroby / niedobór żółci w przewodzie pokarmowym /;

* zaburzenia czynności trzustki / niedobór enzymów trawiennych /;

*nadużywanie środków przeczyszczających i związane z nim uzależnienie, czyli postępująca utrata wrażliwości jelita grubego na naturalne bodzce i utrwalenie mechanizmu zaparć nawykowych.

Zaparcie jest nie tylko uciążliwe , ale i niezdrowe.

Zaleganie mas kałowych oznacza przedłużone, bezpośrednie narażenie jelita grubego na działanie toksyn, zarówno ogólnoustrojowych, przeznaczonych do wydalenia drogą pokarmową, jaki powstających w procesie fermentacji gnilnej w następstwie samego zaparcia.

Ponieważ funkcją jelita grubego jest wchłanianie zwrotne wody z niestrawionych resztek pokarmowych, toksyny te zostają wchłonięte wraz z nią do  krwiobiegu i niekorzystnie oddziałują  na cały organizm- a permanentna utrata wody z mas kałowych, sprawia , że stają się one coraz twardsze, mechanicznie drażniące  wnętrze jelita i oczywiście tym trudniejsze do wydalenia.

Tak  jak większość zaburzeń oraz chorób, tak i ten problem , ulega zatem eskalacji na zasadzie  samonapędzającego się błędnego koła.

Do możliwych następstw przewlekłego zaparcia zaliczają się :

– hemoroidy

– uchyłki jelita / jedno i drugie związane z urazami mechanicznymi /

– rozszerzenie odbytnicy i tym większy zanik odruchu wypróżnienia

– nudności, uczucie ciężaru, nadmiar gazów jelitowych / jako efekt procesów fermentacyjnych /

bóle głowy, ogólnie złe samopoczucie i rozdrażnienie

Jutro : Moje sugestie żywieniowe w tej dolegliwości

Miłej Niedzieli

Marysia
odchudzanie naturalne

Niekonwencjonalny system zrzucania zbędnych kilogramów

Polecam ciekawy sposób odchudzania oparty na starej rosyjskiej diecie profesora Niekrasowa.

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s