Zaparcie – nieprzyjaciel zdrowia

Witaj,nieprzyjaciel

Już w czasach Hipokratesa / V–IV wiek p.n.e uznawano zaparcie  za nieprzyjaciela zdrowia.Prawidłowy rytm wypróżnień waha się w szerokich granicach – od dwóch czy nawet trzech stolców dziennie do jednego co 2-3 dni

Pod pojęciem zaparcia rozumiemy nie tylko jeszcze mniejszą  częstotliwość defekacji / zwykle poniżej trzech razy na tydzień /, ale przede wszystkim towarzyszące jej trudności – wyrazny wysiłek lub ból z powodu zbyt twardej konsystencji i zbyt małej objętości stolca.

Jest to problem bardzo częsty i zwykle- choć oczywiście nie zawsze- wyłącznie czynnościowy, to znaczy dotyczący ludzi zdrowych a nie chorych, przynajmniej w ujęciu konwencjonalnej medycyny.

Konsultacji z lekarzem wymaga zwłaszcza zaparcie pojawiające się dość nagle, naprzemienne epizody zaparcia i biegunki a także obecność krwi  lub śluzu w stolcu.

Jeśli natomiast – tak jak to ma miejsce w większości przypadków- badanie nie wykazuje  żadnej uchwytnej patologii, pozostaje pytanie, skąd bierze się zaparcie.

Powoduję je liczne czynniki, takie jak :

* zle zbilansowana dieta / nadmiar pokarmów wysokoprzetworzonych, niedobór lub brak surowych warzyw i owoców, przewaga produktów pochodzenia zwierzęcego nad roślinnym;

* niedostateczna ilość włókien roślinnych / błonnika / w diecie;

* niedobór wypijanej wody;

* siedzący tryb życia;

*celowe powstrzymywanie się przed wypróżnieniem, mimo odczuwanej potrzeby / ważny czynnik do rozwoju  tak zwanych zaparć nawykowych /;

* spowolnienie perystaltyki jelit jako efekt uboczny wielu leków / zawsze wymagający weryfikacji i uwzględnienia /;

* zaburzenia czynności wątroby / niedobór żółci w przewodzie pokarmowym /;

* zaburzenia czynności trzustki / niedobór enzymów trawiennych /;

*nadużywanie środków przeczyszczających i związane z nim uzależnienie, czyli postępująca utrata wrażliwości jelita grubego na naturalne bodzce i utrwalenie mechanizmu zaparć nawykowych.

Zaparcie jest nie tylko uciążliwe , ale i niezdrowe.

Zaleganie mas kałowych oznacza przedłużone, bezpośrednie narażenie jelita grubego na działanie toksyn, zarówno ogólnoustrojowych, przeznaczonych do wydalenia drogą pokarmową, jaki powstających w procesie fermentacji gnilnej w następstwie samego zaparcia.

Ponieważ funkcją jelita grubego jest wchłanianie zwrotne wody z niestrawionych resztek pokarmowych, toksyny te zostają wchłonięte wraz z nią do  krwiobiegu i niekorzystnie oddziałują  na cały organizm- a permanentna utrata wody z mas kałowych, sprawia , że stają się one coraz twardsze, mechanicznie drażniące  wnętrze jelita i oczywiście tym trudniejsze do wydalenia.

Tak  jak większość zaburzeń oraz chorób, tak i ten problem , ulega zatem eskalacji na zasadzie  samonapędzającego się błędnego koła.

Do możliwych następstw przewlekłego zaparcia zaliczają się :

– hemoroidy

– uchyłki jelita / jedno i drugie związane z urazami mechanicznymi /

– rozszerzenie odbytnicy i tym większy zanik odruchu wypróżnienia

– nudności, uczucie ciężaru, nadmiar gazów jelitowych / jako efekt procesów fermentacyjnych /

bóle głowy, ogólnie złe samopoczucie i rozdrażnienie

Jutro : Moje sugestie żywieniowe w tej dolegliwości

Miłej Niedzieli

Marysia
odchudzanie naturalne

Niekonwencjonalny system zrzucania zbędnych kilogramów

Polecam ciekawy sposób odchudzania oparty na starej rosyjskiej diecie profesora Niekrasowa.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s