Dlaczego przedwcześnie „starzeją” się owoce i ludzie

Witaj,dwajabłka

Wszystkie produkty  chemiczne i organiczne , metale , gumy, oleje, warzywa, owoce- właściwie  wszystkie  lub prawie wszystkie pokarmy- zużywają się i tracą  na wartości w miarę upływu czasu. Czy istnieje jakiś  wspólny mianownik tego procesu , dotyczącego tak różnych substancji?. Okazuje się , że tak : jest  nim zjawisko  utleniania /oksydacji/ pod wpływem kontaktu z powietrzem a ściślej z tlenem, stanowiącym ok.20% składu powietrza.

Utlenianie można łatwo    zaobserwować  gołym okiem- wystarczy gdzieś pozostawić  ćwiartkę jabłka. Cóż  zobaczymy po kilku godzinach . Po pierwsze , kawałek jabłka  wyraznie ściemnieje, jest to właśnie początek  najbardziej widocznej fazy utleniania.

W następnej  kolejności jabłko  psuje się , a na koniec wysycha.

Podobne zjawiska mogą zachodzić w naszym organizmie. 

Na szczęście , o czym dobrze wiedzą amatorzy soków ze świeżych owoców , którzy lubią  delektować  się nimi  przez dłuższą chwilę , można zapobiec pojawieniu się  przykrego brązowego koloru , wciskając do  szklanki odrobinę soku z cytryny , pomarańczy lub grejpfruta.

Dlaczego? . Po prostu dlatego , ze owoce cytrusowe  są  bogate w witaminę C,  zaliczoną do skutecznych  naturalnych przeciwutleniaczy.

Jak sama nazwa wskazuje , substancje z tej kategorii zapobiegają utlenianiu, a więc i przedwczesnemu  ” starzeniu” się owoców.

Tych , którzy  nie są jeszcze do końca przekonani , zachęcam do wykonania małego eksperymentu, który być może lepiej  zilustruje im te zjawiska.

Zaproponuję Ci doświadczenie które  ma wykazać zdolność witaminy C  do ochrony  pokarmów biologicznych  przed niekorzystnymi skutkami utleniania.

Potrzebujemy do tego następujących składników: świeżego jabłka, banana w skórce , filiżanki do pomiaru, miksera elektrycznego  i witaminy C w proszku lub soku cytrynowego.. Pierwsza faza doświadczenia  składa się z czterech  etapów, podczas których musimy:

1. Przekroić oba  owoce na pół,

2. Obrać po jednej  połówce banana i jabłka, pokroić na drobne kostki  i wrzucić do miksera,

3.Dodać 125 ml/ pól filiżanki  wody  oraz 3 g  / 2/3 łyżeczki /  sproszkowanej witaminy C lub świeżo  wyciśniętego soku z cytryny,

4.Wymieszać  całość w mikserze  aż do otrzymania konsystencji  puree , które wykładamy na talerz,

Następnie dobrze płuczemy mikser  i powtarzamy wszystko od początku  z drugimi połówkami  obu owoców, z tą tylko różnicą , że tym razem nie dodajemy  witaminy C.

Wykładamy  puree  z miksera na drugi talerz  i stawiamy obok dla porównania.

W ciągu kilku minut  puree jabłkowo- bananowe  bez witaminy C zbrązowieje , natomiast puree  z witaminą C  będzie chronione przed utlenianiem  przynajmniej przez cały dzień.

Kontrast  między przecierem utlenionym  i pociemniałym  , a przecierem z owoców , które zachowały świeżość i pierwotny kolor jest tak uderzający , że każdy ,kto przeprowadzi to  doświadczenie , na pewno na długo zapamięta  ochronne właściwości witaminy C.

.Można przyjąć oczywiście w dużym uproszczeniu , że podobne zjawiska  zachodzą również  w naszym organizmie

A zatem witamina C , która skutecznie zabezpiecza owoce  przed niekorzystnym działaniem tlenu , zabezpiecza  przed nim także  nas samych, od wewnątrz.

Komórki ludzkiego ciała  są również bardzo wrażliwe  na intensywne utlenianie  i na nadmiar wolnych rodników.

Ponieważ nasz kontakt  z wolnymi rodnikami stale się poszerza , powinniśmy przeciwdziałać  temu bardzo aktywnie , nie zdając  się wyłącznie na żywność która jest coraz bardziej uboższa w przeciwutleniacze  przez skażenie środowiska, ale także powinniśmy przyjmować suplementy  przeciwutleniaczy , które dają dodatkową ochronę  przed wolnymi rodnikami.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s