W każdym domu- czipollino

Witaj,czippolilino

Pisarz włoski G.Rodari  uczynił cebulkę Czipollino glównym bohaterem najbardziej popularnej bajki, podkreślając w ten sposób szerokie rozpowszechnienie tej rośliny w całym świecie. Rzeczywiście w każdym domu można znalezć cebulę, którą zjadamy surową i smażoną, zaś jako przyprawa do dań góruje nad innymi roślinami.Używanie cebuli do jedzenia znane jest ludzkości od czasów najstarszych.

Za ojczyznę tej rośliny uważa się Azję Południowo-Zachodnią, gdzie zaczęto ją uprawiać okolo 5 tys. lat temu.

W Europie tak samo jak na innych kontynentach trudno dziś znalezć kraj, w którym ta wspaniała roślina użytkowa nie byłaby stosowana.Początek dały Egipt i Grecja.Egipcjanie wierzyli w ” boskość ” cebuli.

Zakazywano / z powodu łez / jedzenia jej w czasie świąt państwowych. Natomiast budowniczych i niewolnikow karmiono cebulą, bo ” dodaje ochoty do pracy i strzeże przed wszystkimi chorobami ”

Medycyna ludowa przekazała nam wiele leków z cebuli na różne dolegliwości i choroby.Np. syrop na przeziębienia lub chrypki, przygotowany z posiekanej cebuli i przesypany warstwą cukru.

Taki syrop podany dziecku pomoże nie tylko na chrypkę i przeziębienie, ale także  jeśli trzeba, na bakterie, owsiki i glisty w przewodzie pokarmowym. Popularne również w lecznictwie ludowym były okłady z cebuli na trudno gojące się rany, owrzodzenia , ropnie.

Do okladów tych można stosować  zarówno świeżą cebulę, utartą na drobnej tarce / zaczerwienienie skóry / jak i  okłady z cebuli gotowanej lub upieczonej w piecyku.

Cebulę także należy jadać w celach upiększających, znakomicie działa na porost włosów i wzmacnia paznokcie.

Można również płukać włosy sokiem lub wywarem.

Jedna łyżeczka świeżego soku z cebuli podana 20 minut przed posiłkiem może poprawić apaetyt, wzmocnić wydzielanie niezbędnych sokow trawiennych i będzie czynnie sprzyjała lepszemu przyswajaniu przez organizm substancji  odżywczych.

Roślina ta słusznie jest uważana za dobry środek wiitaminowy, lekarze  powinni polecać ja dla zapobiegania i leczenia niedoboru witamin w organizmie..

Bardzo ważną dla lecznictwa właściwością tej rośliny jest to , że w główkach cebuli zawarte są fitonicydy, substancje lotne niszczące drobnoustroje w takich chorobach jak nieżyt dróg oddechowych, angina , katar.

Dlatego też wdychając fitonicydy, powstające po niszczeniu komórek cebuli, odczuwając  ” łzy cebulowe „powinniśmy wiedzieć, ze jest to zabieg leczniczy, za pomocą którego można zwalczać m.in. przeziębienie.

Z powodu zawartości fitonicydów cebula ma znakomite działanie bakteriobójcze, odkaża jamę ustną i przewód pokarmowy, usuwa gazy, działa przeciw zaparciom.

Znane są zalecenia lekarzy odnośnie  stosowania cebuli przy cukrzycy, miażdzycy tętnic, nadciśnieniu.

W celach leczniczych i zapobiegawczych cierpiącym na te schorzenia polecic można spożywanie zupy cebulowej oraz innych dań z gotowanej i pieczonej cebuli.

Bardzo ważną właściwością cebuli jest to, że przetworzona tzn. gotowana i pieczona zachowuje bardzo wiele właściwości leczniczych, co dla osób z delikatnym żołądkiem i chorą wątrobą  zwiększa możliwość  korzystania z tego wspaniałego naturalnego leku.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s