Prawda o miodzie lipowym

Witaj,lipa

Wyniki współczesnych badań naukowych potwierdzają opinie medycyny ludowej o wysokiej wartości miodu lipowego.O jakości poszczególnych odmian miodów decyduje w dużej mierze rodzaj cukrów zawartych w nektarach z których one pochodzą.

A bywają one rożne w nektarach.

Zawartość cukrów w nektarach różnych roślin

Rzepak-glukoza i fruktoza -54, sacharoza- brak

Akacja- glukoza i fruktoza-9, 7, sacharoza- 30,o

Lipa drobnolistna- glukoza i fruktoza- brak,sacharoza-44,0

Koniczyna-glukoza i fruktoza-9,23, sacharoza-52,o

Spadz- glukoza i fruktoza-18,80,sacharoza-13,09

Z tych danych wynika, ze nektar lipy nie zawiera w ogóle glukozy i fruktozy, tylko sam cukier buraczany.

Miód lipowy, który powstaje z tego nektaru jest najcenniejszy, co zresztą nie podlega dyskusji.

Warto jeszcze raz przypomnieć proces trawienia cukrów: cukier buraczany zawiera duże  cząsteczki, które  nie mogą być wchłonięte przez jelito pszczoły / podobnie jak człowieka /.

Muszą być rozłożone na cząsteczki mniejsze- glukozę i fruktozę.

W tym celu pszczoły dodają enzymy trawienne, pod wpływem których następuje rozczepienie tych dużych cząsteczek na małe.

Jednocześnie z sokami trawiennymi pszczoły dodają inhibiny czyli substancje bakteriostatyczne.

Prócz tego tuż przed zakwitnięciem lipy, pojawia się spadz, która pobrana przez pszczoły i dodana do miodu wzbogaca go w składniki biologicznie czynne.

Toteż miód lipowy jest jednym z najbogatszych w składniki.

Nic dziwnego , ze nasze prababki nie znając wyników badań naukowych leczyły nimi skutecznie swoich domowników.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s