Cechy niektórych miodów polskich

Witaj,stareule

Który miód jest najlepszy?

Pytanie , który miód jest najlepszy, stale nurtuje panie domu.

Odpowiedz tymczasem jest prosta

Ten miód jest najlepszy, który swym składem chemicznym i właściwościami będzie odpowiadał potrzebom  danego organizmu.

A więc inny organizm – inny miód.

Miody zawierające dużo glukozy, będą najlepsze dla osób o chorym sercu lub wątrobie.

Do takich należy miód rzepakowy, malinowy.

Odwrotnie miody zawierające dużo fruktozy, mało glukozy, będą odpowiednie dla diabetyków.

A takim jest miód akacjowy.

Najlepszym miodem dla panów  po czterdziestce, jest miód wrzosowy.

Miody rzepakowy i akacjowy zawierają , najmniej aminokwasów i biopierwiastków, więc  są najbardziej odpowiednie dla osób ze schorzeniami nerek i przewodu moczowego.

Cechy niektórych miodów polskich

1.Akacjowy

kolor biały do słomkowego, zapach- słaby kwiatów akacji, smak- słodki, przebieg krystalizacji- bardzo powolny, konsystencja-smalcowata

2.Rzepakowy- kolor jasnożółty lub kremowo-szary, zapach- słaby , kwitnącego rzepaku, smak- słodki, mdły, przebieg krystalizacji- bardzo powolny, konsystencja- drobnoziarnista,smalcowata

3. Malinowy- kolor biały, zapach- słaby malin, smak- słodki, przebieg krystalizacji- szybki, konsystencja- drobnoziarnista

4. Lipowy-kolor jasnożółty do złocistego, zapach- silny, swoisty, smak-słodki, ostry, przebieg krystalizacji- szybki, , konsystencja-drobnoziarnista

5. Gryczany- żółto- brunatny, zapach- silny,  podobny do zapachu melasy, smak- ostry, drażniący, przebieg krystalizacji- szybki, konsystencja- gruboziarnista

6.Wrzosowy- kolor jasnoherbaciany brąz, zapach- aromatyczny , korzenny, smak- lekko gorzkawy, proces krystalizacji- szybki, konsystencja- galaretowata

7. Z  drzew owocowych-kolor- jasnożółty, zapach- słaby, smak- słodki, przebieg krystalizacji- szybki, konsystencja-drobnoziarnista

8.Koniczynowy- kolor- bezbarwny lub żółty, zapach.- słaby, smak- cierpki, przebieg krystalizacji-szybki, konsystencja- drobnoziarnista

9. Spadziowy- kolor- szary do brunatnozielonego, zapach – słaby, słodowy lub lekko korzenny, smak- łagodny, mało słodki, krystalizacja- szybka, konsystencja drobnoziarnista

Badania wskazały, że miody z roslin górskich zawierają więcej związków bakteriostatycznych niż miody z roślin  nizinnych.

Miody górskie są w mniejszym stopniu narażone na skażenia

Miody zawierające dużą i lość inhibin sa najodpowiedniejsze dla osób gorączkujących, w schorzeniach infekcyjnych.Do nich należą miód lipowy, gryczany, koniczynowy.

Dla amatorów miodów ostrych najodpowiedniejsze będą miody gryczane, zaś miody wielokwiatowe dla amatorów miodów łagodnych.

Wniosek: spiżarnię domową  należy zaopatrzyć w kilka odmian miodu.

1.Miód zasobny w inhibiny: lipowy, gryczany , koniczynowy .Niezbędny w czasie grypy, przeziębień

2.Miód zasobny w biopierwiastki: spadziowy, gryczany.  Nieodzowny dla rekonwalescentów po operacjach, dla dzieci, osób anemicznych

3.Miód wielokwiatowy, rzepakowy, nieodzowny na codzienną kurację.

Glukoza zawarta w nich wzmocni serce, wątrobę

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s