Czy wiesz, że na celiakię można zachorować w każdym wieku?

Witaj,zboże

Celiakię, czy inaczej chorobę trzewną , nazywa się powszechnie nietolerancją glutenu, mimo, że nie jest to nazwa zbyt ścisła, skoro w wywołaniu i rozwoju choroby uczestniczy układ immunologiczny.

Co więcej uczestniczy w podwójnym mechanizmie, łączącym w sobie cechy alergii i autoagresji.

Istotą celiakii jest bowiem nieprawidłowa reakcja obronna na nieszkodliwy składnik pokarmowy /alergia /, ” przy okazji ” skierowana przeciwko kosmkom jelitowym i prowadząca do ich zaniku / autoagresja /.

Ponadto cały proces ma podłoże genetyczne, chociaż prawdopodobnie tylko jako predyspozycja a nie wrodzona choroba, bo do niej dopiero dochodzi dopiero pod wpływem innych niekorzystnych okoliczności.

Wbrew temu co dawniej sadzono celiakia nie dotyczy wyłącznie małych dzieci, stanowią one co prawda najliczniejsza podgrupę pacjentów, ale  na drugim miejscu plasują  się obecnie ludzie powyżej 50 roku życia- a w praktyce zachorować można w każdym wieku.

O ile klasyczna postać u dzieci ujawnia się wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety / czyli w wieku 2-4 lat/ , o tyle u dorosłych zwykle musi zaistnieć jakiś dodatkowy czynnik wyzwalający zakażenie wirusowe, inny problem zdrowotny, ciąża , czasem silny uraz emocjonalny.

Jak widać , chodzi o chorobę skomplikowaną, nadal niewyjaśnioną do końca i zróżnicowaną pod względem obrazu klinicznego.

U dzieci występuje obfita, przewlekła biegunka z bólami i wzdęciami brzucha oraz objawy zespołu złego wchłaniania, zahamowanie wzrostu, wychudzenie, niedokrwistość, podatność na infekcje w następstwie niedoboru witamin oraz zmiany w zachowaniu.

U dorosłych dolegliwości brzuszne bywają często dyskretne, a na pierwszy plan wysuwają się objawy niedoborowe / niedokrwistość, owrzodzenia jamy ustnej, osteoporoza w nietypowo młodym wieku/ a nawet zaburzenia psychiczne.

Zmienna jest również  częstość występowania celiakii: w Kanadzie wynosi ona  blisko ćwierć miliona chorych na  ok.33 miliony  mieszkańców a na przykład we Francji- 150 tysięcy chorych na 60 mln. ludności.

O rozpoznaniu decyduje wynik biopsji jelita cienkiego w celu wykrycia charakterystycznego zaniku kosmków, a  także badania serologiczne; stwierdzenie odpowiednich przeciwciał we krwi  i zmiany ich  stężenia pod wpływem diety bezglutenowej.

Nie wnikając głębiej w zawiłe mechanizmy celiakii, trzeba bowiem pamiętać, że kluczową rolę odgrywa w niej gluten, który po wejściu w kontakt z błoną śluzową jelit uruchamia proces jej destrukcji.

Gluten jest złożonym kompleksem białek roślinnych, obecnym w najpopularniejszych zbożach; pszenicy i jej odmian / np. jak orkisz /, życie, jęczmieniu i prawdopodobnie owsie.

Do  glutenu, a raczej do jego eliminacji z diety sprowadza się  też leczenie celiakii i , co najważniejsze, jest to leczenie niezwykle skuteczne.

Dzięki wielkim zdolnościom regeneracyjnym błony śluzowej jelit niemal z chwilą usunięcia z pożywienia glutenu rozpoczyna się odbudowa zniszczonych kosmków, zajmująca średnio od kilku miesięcy do dwóch lat.

W znacznej części przypadków ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej umożliwia zatem całkowity powrót do zdrowia – ale uwaga: obowiązuje ona zwykle bezterminowo.

Zwykle a nie zawsze, gdyż  obecnie wyróżnia się jako odrębną jednostkę chorobową przejściową nietolerancję glutenu / w przeciwieństwie do prawdziwej celiakii, w której   jest ona trwała/  jednak i wtedy dietę stosuje się przez minimum  dwa lata a decyzję o jej przerwaniu może podjąć z dużą ostrożnością, tylko doświadczony specjalista na podstawie licznych badań.

Sugestie żywieniowe w celiakii- jutro

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s