Jak myślisz , które tłuszcze ” szybciej ” odbierają młodość?

Witaj,ciasteczka

Najprostszym sposobem zapobiegania chorobie i starości byłoby całkowite wyeliminowanie tłuszczów ze swojego pożywienia.Ale jest to prawie niemożliwe.

Najbardziej niebezpiecznym skutkiem działania tłuszczów jest nie choroba serca nie nadwaga lecz przyspieszony proces starzenia.Są tłuszcze , które szybciej „odbierają”  młodość.

Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i cholesterol.Wielu specjalistów w dziedzinie żywienia uważa , że w przeszłości ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i kwasów tłuszczowych  omega-3 w ludzkiej diecie była mniej więcej równa.Obecnie ta proporcja  jest wysoce zachwiana.

Masowo stosuje się  rafinowane oleje roślinne, które są produktem współczesnej technologii żywienia, tuczenia zwierząt ziarnem, zwiększonej konsumpcji produktów mięsnych zamiast rybnych, oraz mniejsze spożywanie  roślin zielonych.

Musisz pamiętać:Tlen lubi tłuszcze.

tłuszczach tlen rozpuszcza się momentalnie.

W obecności tlenu dochodzi do utleniania czyli jełczenia tłuszczów.

Zjełczałe tłuszcze są nieodłącznym składnikiem przetworzonych produktów spożywczych znajdujących się na półkach sklepów.

Znajdują sie one w krakersach, ciasteczkach, ciastach, wypiekach w proszku, chrupkach, słodyczach , pączkach, babeczkach, ciastkach z lukrem, sosach w proszku, majonezach, półproduktach obiadowych, maśle orzechowym, olejach roślinnych, sosach, cieście do pizzy, budyniach, jajach w proszku.

Utlenianiu ulega nawet tłuszcz w produktach mrożonych np: w mrożonych kurczakach.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają chorobom autoimmunologicznym, nowotworom, chorobom tętnic i osłabieniu układu  odpornościowego.

Natura nie przewidziała spożycia tak  przetworzonych produktów.Organizm podlega takim samym procesom  jak leżący  na słońcu kawałek mięsa- tłuszcz w naszym ciele  psuje się w podobny sposób.

Jaki tluszcz jest najbardziej szkodliwy.? Olej kukurydziany i słonecznikowy.

Najbardziej bezpieczna jest oliwa z oliwek która zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Warte polecenia są  beztłuszczowe  produkty, ciasta , słodycze i.t.d., ponieważ nie zawierają  zjełczałych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6.

Jeszcze gorsze niż kwasy tłuszczowe omega-6 są tłuszcze utwardzane tzw.forma  trans , nie występująca w naturze i zupełnie obca  ludzkiemu organizmowi.Dla naszego dobra warto uświadomić sobie wagę tych zagadnień.

Pozdrawiam  serdecznie, Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s