Przewlekłe zapalenie trzustki

trzustkaWitaj,

Przewlekłe zapalenie trzustki charakteryzują bóle promieniujące w lewą stronę brzucha, biegunka, stolce z resztkami nie strawionych pokarmów, a przede wszystkim nie strawionego tłuszczu i jarzyn.Objawami zapalenia jest nietolerancja niektórych pokarmów- tłuszczu, alkoholu, suszonych owoców i jarzyn oraz mleka.

Choroba ma przebieg długotrwały i prowadzi do  tworzenia się w trzustce złogów białkowo-wapniowych.

Przyczyny : kamica żółciowa, przewlekły alkoholizm, rzadziej- choroba wrzodowa, zapalenie wątroby, niektóre  choroby zakazne i alergiczne.Przewlekłe zmiany mogą być także rezultatem powtarzających się  ostrych zapaleń trzustki.

Pani Asiu podaję  receptę na mieszankę ziołową wspomagającą  leczenie trzustki:

-Boże drzewko- 50 g

-Liść mięty pieprzowej- 50 g

-Korzeń arcydzięgla- 50 g

-Kwiaty rumianku- 50 g

-Szyszki chmielu-20 g

-Kwiaty nagietka-20 g

-Kwiat lawendy- 20 g

Wszystkie zioła wymieszać.

1 łyżeczkę  ziół zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem  30 minut, przecedzić, pić gorące przed jedzeniem.

Koniecznie trzeba  zachować dietę, aby oszczędzić narząd , poprzez unikanie nadmiernego pobudzania trzustki do wydzielania enzymów trawiennych.

Dieta powinna być łatwo strawna, z ograniczeniem zawartości tłuszczów i błonnika, zbliżona do diety zalecanej w kamicy pęcherzyka żółciowego.

Obowiązuje bezwzględny zakaz picia jakiegokolwiek alkoholu , który drażni komórki trzustki oraz  przewód pokarmowy. Nie używać ostrych przypraw, prawdziwej kawy i herbaty.

Można używać:

Napoje: herbaty ziołowe i napary z ziół, kawa zbożowa z mlekiem, woda z sokiem owocowym.

Pieczywo: chleb pszenny, lecytynowy, bułki, pieczywo półcukiernicze- wszystko czerstwe. Ponadto grzanki, tosty, sucharki.

Dodatki do pieczywa: masło w bardzo ograniczonych ilościach, chudy twaróg, chuda szynka gotowana, gotowana cielęcina, miód, dżemy

Zupy mleczne, owocowe, krupniki, jarzynowe przecierane.

Potrawy zbożowe: drobna kasza, drobne makarony, kluski na białkach.

Mięso i ryby gotowane. Z mięs- cielęcina, wołowina,kury, kurczęta w formie pulpetów.

Można piec bez tłuszczu w folii aluminiowej.

Ryby chude- dorsz, sandacz , szczupak, młody karp, leszcz, flądra- przyrządzane podobnie jak mięso.

]Tłuszcze: oliwa

Desery: kisiele, musy, kompoty, galaretki owocowe

Owoce: jabłka, śliwki, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, morele, winogrona, / zakazane- wiśnie, gruszki, orzechy, czereśnie/

Warzywa: marchew, buraki, szpinak, sałata, pomidory

Zakazane warzywa- strączkowe, kapusta, rzodkiewka, kalarepa, ogórki, cebula.

Wskazania praktyczne:

*wyrzeczenie sie wszystkich używek / alkohol, kawa prawdziwa, herbata /

* unikanie potraw tłustych, czekolady, chałwy, tłustych ciast

* spożywać potrawy świeżo przyrządzone, nigdy- odgrzewane z poprzedniego dnia.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

5 thoughts on “Przewlekłe zapalenie trzustki

  1. witam Pania czy ta dieta co pani zaproponowala jest prawdziwa , bo chciałabym z niej korzystać ale boje się, bo każdy mowi co innego na temat diet na te chorobę.

  2. witam, prosze zeby napisal ktos komu pomoglo. Bo ja mecze sie juz 4 lata. Mam bole brzucha po prawej stronie zaparcia i wzdecia.
    Maria

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s