Roślinny doktor- jemioła

jemiołaJemioła pospolita

– (Viscum album L) to zimotrwały krzew, występujący przede wszystkim na drzewach liściastych.Spotkać ją można   na topolach i brzozach, a z drzew iglastych na sosnach.Jemioła jest półpasożytem. Jej lepkie jagody przenoszą z drzewa na drzewo ptaki.Jagody przyklejają się do gałęzi i kiełkują. Roślina  za pomocą  ssawki wrasta w koronę drzewa aż do jego naczyń i czerpie z nich wodę i sole mineralne. Jemioła jest widoczna  zimą na bezlistnych drzewach, ma pokrój kulisty.

Surowcem zielarskim jest ziele jemioły / Herba visci/. Zbiera sie  je od grudnia do marca. Najwygodniej jest zbierać  z drzew ściętych.

Zbiór z drzew rosnących wymaga użycia drabin i długich tyczek lub bosaków. Strąca się je , gdyż pędy w tym okresie  łatwo się łamią.

Przed suszeniem należy z surowca usunąć grube łodygi oraz owoce.

Ziele jemioły dość trudno wysycha i dlatego powinno być suszone w podwyższonej temperaturze, ale nie może ona przekraczać 25 stopni C. Wysuszone ziele  powinno mieć barwę zieloną  lu żółtozieloną.

Ziele jemioły zawiera m.in. aminy alifatyczne: cholinę, i acetylocholinę, alkaloid wiskotoksynę, glikoproteiny i kwasy organiczne.

Jemioła od najdawniejszych czasów uważana była za dar niebios, roślinę wyróżnioną przez bóstwa.

Oddawano jej boską cześć, wznoszono do niej modły i skladano jej dary.

W Europie wierzono, że ścięte przez kapłanów złotym sierpem pędy leczyły wszelkie schorzenia, zapewniały powodzenie i szczęście, zapobiegały pożarom, odpędzały złe  duchy od siedzib ludzkich.

Starożytni Rzymianie dawali swym zmarłym gałązkę jemioły, która  miała im zapewnić  dobre przyjęcie w zaświatach.

W Afryce wojownicy przed bitwą  zaczepiali  na tarczach pędy jemioły zebrane przez  czarowników przy dzwiękach tam- tamów w noc poprzedzającą potyczkę: miały one skutecznie chronić przed ranami. Inne ludy wierzyły, że jemioła zawieszona pod dachem chroni dom od pioruna i zapobiega wszelkim uszkodzeniom w gospodarstwie.

W III w p.n.e. dokładny jej opis morfologiczny i występowanie  przedstawił Teofrast, uczeń słynnego Arystotelesa W Europie przez długi okres uważano ją za najskuteczniejszy lek przeciw epilepsji, a Japończycy przyrządzali z niej lek przeciw niepłodności.

We wspołczesnych badaniach stwierdzono, że ziele jemioły wywiera działanie regulujące na układ krążenia, zarówno na ośrodek naczyniowo- ruchowy, jak i mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, zwiększa częstotliwość skurczów serca i rozszerza naczynia, powodując długotrwałe obniżenie ciśnienia

Z tego względu obecnie ziele jemioły i przetwory z niego znalazły zastosowanie w leczeniu nadcisnienia , miażdżycy i towarzyszących  jej objawów, jak zawroty głowy, nudności, zaburzenia czynności serca na tle nadciśnienia itp.

W lecznictwie stosowane są odwary i maceraty z suchego ziela jemioły i nalewka  ze świeżego ziela/ Intractum visci /.Wchodzi ona również w skład  mieszanki przeciwmiażdżycowej Sklerosan i kropli nasercowych Neocardina oraz preparatu Cravisol zalecanego w  w chorobie nadciśnieniowej na tle nerwicowym, niewydolności wieńcowo- krążeniowej, zaburzeniach rytmu serca, objawach dusznicowych, miażdżycy układu krążenia, zwyrodnieniu mięśnia sercowego i zaburzeniach krążenia mózgowego.

Proszę  na własną rękę nie stosować odwarów lub maceratów z jemioły, gdyż  wykazuje ona bardzo silne działanie , musi być podawana w odpowiednich dawkach. Preparaty, które tutaj wymieniłam są  łatwo dostępne w zielarniach i aptekach, lepiej skorzystać  z gotowych preparatów, ale przedtem zapytać  farmaceutkę , czy  nie będą kolidowały z waszymi lekami.  To bardzo ważne!

Serdecznie pozdrawiam,

Marysia

Reklamy

One thought on “Roślinny doktor- jemioła

  1. JEDZENIE = ŻYCIE! *****

    PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s