Roślinny doktor- jemioła

jemiołaJemioła pospolita

– (Viscum album L) to zimotrwały krzew, występujący przede wszystkim na drzewach liściastych.Spotkać ją można   na topolach i brzozach, a z drzew iglastych na sosnach.Jemioła jest półpasożytem. Jej lepkie jagody przenoszą z drzewa na drzewo ptaki.Jagody przyklejają się do gałęzi i kiełkują. Roślina  za pomocą  ssawki wrasta w koronę drzewa aż do jego naczyń i czerpie z nich wodę i sole mineralne. Jemioła jest widoczna  zimą na bezlistnych drzewach, ma pokrój kulisty.

Surowcem zielarskim jest ziele jemioły / Herba visci/. Zbiera sie  je od grudnia do marca. Najwygodniej jest zbierać  z drzew ściętych.

Zbiór z drzew rosnących wymaga użycia drabin i długich tyczek lub bosaków. Strąca się je , gdyż pędy w tym okresie  łatwo się łamią.

Przed suszeniem należy z surowca usunąć grube łodygi oraz owoce.

Ziele jemioły dość trudno wysycha i dlatego powinno być suszone w podwyższonej temperaturze, ale nie może ona przekraczać 25 stopni C. Wysuszone ziele  powinno mieć barwę zieloną  lu żółtozieloną.

Ziele jemioły zawiera m.in. aminy alifatyczne: cholinę, i acetylocholinę, alkaloid wiskotoksynę, glikoproteiny i kwasy organiczne.

Jemioła od najdawniejszych czasów uważana była za dar niebios, roślinę wyróżnioną przez bóstwa.

Oddawano jej boską cześć, wznoszono do niej modły i skladano jej dary.

W Europie wierzono, że ścięte przez kapłanów złotym sierpem pędy leczyły wszelkie schorzenia, zapewniały powodzenie i szczęście, zapobiegały pożarom, odpędzały złe  duchy od siedzib ludzkich.

Starożytni Rzymianie dawali swym zmarłym gałązkę jemioły, która  miała im zapewnić  dobre przyjęcie w zaświatach.

W Afryce wojownicy przed bitwą  zaczepiali  na tarczach pędy jemioły zebrane przez  czarowników przy dzwiękach tam- tamów w noc poprzedzającą potyczkę: miały one skutecznie chronić przed ranami. Inne ludy wierzyły, że jemioła zawieszona pod dachem chroni dom od pioruna i zapobiega wszelkim uszkodzeniom w gospodarstwie.

W III w p.n.e. dokładny jej opis morfologiczny i występowanie  przedstawił Teofrast, uczeń słynnego Arystotelesa W Europie przez długi okres uważano ją za najskuteczniejszy lek przeciw epilepsji, a Japończycy przyrządzali z niej lek przeciw niepłodności.

We wspołczesnych badaniach stwierdzono, że ziele jemioły wywiera działanie regulujące na układ krążenia, zarówno na ośrodek naczyniowo- ruchowy, jak i mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, zwiększa częstotliwość skurczów serca i rozszerza naczynia, powodując długotrwałe obniżenie ciśnienia

Z tego względu obecnie ziele jemioły i przetwory z niego znalazły zastosowanie w leczeniu nadcisnienia , miażdżycy i towarzyszących  jej objawów, jak zawroty głowy, nudności, zaburzenia czynności serca na tle nadciśnienia itp.

W lecznictwie stosowane są odwary i maceraty z suchego ziela jemioły i nalewka  ze świeżego ziela/ Intractum visci /.Wchodzi ona również w skład  mieszanki przeciwmiażdżycowej Sklerosan i kropli nasercowych Neocardina oraz preparatu Cravisol zalecanego w  w chorobie nadciśnieniowej na tle nerwicowym, niewydolności wieńcowo- krążeniowej, zaburzeniach rytmu serca, objawach dusznicowych, miażdżycy układu krążenia, zwyrodnieniu mięśnia sercowego i zaburzeniach krążenia mózgowego.

Proszę  na własną rękę nie stosować odwarów lub maceratów z jemioły, gdyż  wykazuje ona bardzo silne działanie , musi być podawana w odpowiednich dawkach. Preparaty, które tutaj wymieniłam są  łatwo dostępne w zielarniach i aptekach, lepiej skorzystać  z gotowych preparatów, ale przedtem zapytać  farmaceutkę , czy  nie będą kolidowały z waszymi lekami.  To bardzo ważne!

Serdecznie pozdrawiam,

Marysia

Advertisements

One thought on “Roślinny doktor- jemioła

  1. JEDZENIE = ŻYCIE! *****

    PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s