Jak sprawdzić , czy masz nietolerancję pokarmową?

Witaj,senność

Jedynym godnym zaufania sposobem, aby sprawdzić , czy masz nietolerancje pokarmową jest dieta niskoalergizująca.Wiąże się to z przejściem przez fazę oczyszczającą organizm a potem ze stopniowym wprowadzaniem do jadłospisu odpowiednich pokarmów.Najlepiej to przeprowadzić pod okiem osoby która specjalizuje się  w alergii pokarmowej i nietolerancji. Badanie takie trwa okolo sześciu tygodni i wymaga od pacjenta pełnego zaangażowania.

Należy wybrać sześć kolejnych tygodni w kalendarzu, któree będą wolne od wszelkich towarzyskich lub rodzinnych uroczystości i okazji do nieprzestrzegania reżimu dietetycznego.

Jeśli w trakcie tego okresu ulegniesz choć raz pokusie, zaprzepaścisz całą swoją ciężką pracę.  A PRZECIEŻ JEST TO JEDYNA DROGA, ABY SPRAWDZIĆ, CZY DANY PRODUKT POWODUJE OKREŚLONE OBJAWY, CZY TEŻ  NIE.

Jest to dobra  inwestycja na przyszłość. Być może pozwoli  ci ona na trwałe uzyskanie poprawy zdrowia.`

Zanim rozpoczniesz niskoalergizującą dietę zastanów się  nad dotychczasowymi dietetycznymi przyzwyczajeniami.

Badania dowodzą , że wywiady chorobowe dotyczące diety, które opierają się na tym, co sami pacjenci mówią o swoich zwyczajach dietetycznych, nie są godne zaufania.

Dlatego zaleca się przeprowadzenie siedmiodniowej diety wstępnej i zapisywanie absolutnie i skrupulatnie wszystkiego, co tylko przechodzi przez nasze usta.

Dieta ta daje / 1 / podstawę do oszacowania żywieniowych potrzeb oraz / 2 / potwierdza, czy mamy szczególną skłonność do jedzenia określonych produktów spożywczych.

Pamiętajmy, aby zapisywać absolutnie wszystko: dania główne, przekąski, ciasta i biszkopty, smakołyki, owoce, słodycze, czekoladę, herbatę, kawę, napoje orzezwiające, mleko itd.

Wykwalifikowany dietetyk  jest odpowiednią osobą, aby oszacować  i przeanalizować  dietę pod kątem jej wartości odżywczych.

Niektórzy ludzie  serwują sobie bardzo restrykcyjną i zupełnie niewłaściwą dietę. Robia tak w nadziei, że pozbędą się  przykrych i uciążliwych dolegliwości, które spowodowane są określonymi produktami  spożywczymi.

Jednak wówczas pojawia się problem, który polega na tym, ze osoby te, wylączając z jadłospisu określone potrawy, spożywają w nadmiarze inne produkty, na które stają się nadwrażliwi / przy tak dużej ilości organizm przestaje te produkty tolerować /.

W konsekwencji pacjenci odrzucają kolejne produkty, czyniąc dietę jeszcze bardziej restrykcyjną. Z upływem czasu spożywają więc  coraz mniej produktów w coraz wększej ilości. Jednak tendencja do uczulenia pozostaje, toteż  na koniec jedzą oni jeden lub dwa produkty.Wierzą , że  nie są na  te końcowe produkty uczuleni, podzas , gdy wcale nie musi tak być.

Alergiczne symptomy mogą nie być widoczne, ponieważ organizm jest nasycony alergenem i niezdolny do reakcji.

Na szczęście tacy pacjenci należą do rzadkości. Potrzebują  oni fachowej pomocy, aby wydostać się z sytuacji, do której nierozważnie się doprowadzili. Jedna z dróg wyjścia jest leczenie odczulające.

Słowo ostrzeżenia: Nie możemy dać się wprowadzić w błąd przez młode kobiety cierpiące na anoreksję, które próbują swoje kłopoty z jedzeniem wyjaśnić  za pomocą ” wielorakiej alergii „.

Serdecznie Was pozdrawiam, Marysia

Reklamy

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s