JAK PRZYRZĄDZAĆ PREPARATY LECZNICZE Z SUROWCÓW ROSLINNYCH

Witaj,mozdzież

Zioła lecznicze rzadko stosowane są w medycynie w postaci naturalnej. Zwykle przyrządzamy z nich różne preparaty lecznicze

Najprostszymi preparatami leczniczymi są proszki z rozdrobnionych części roślin / liście , korzenie, kłącza /. Wysuszone części roślin rozdrabnia się w możdzierzu lub młynku do kawy do stanu proszku i w takiej postaci przyjmuje wewnętrznie lub wykorzystuje do przysypania ran, wrzodów ale także do spożycia wewnętrznego.

Najczęściej roślinne surowce lecznicze stosowane są w postaci naparów i odwarów, które stanowią wyciągi wodne z surowca leczniczego. Napary zwykle przygotowuje się z liści , kwiatów, łodyg, odwary zaś – z korzeni, kory, kłączy.Surowce roślinne rozdrabnia się : liście, kwiaty- do cząstek, których wymiar nie przekracza 5 mm, łodygi, korę , korzenie, kłącza- nie więcej niż 3 mm: owoce i nasiona- nie więcej niż 0, 5 mm.

Rozdrobniony surowiec wkładamy do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, zalewamy wodą , przykrywamy i wstawiamy do wrzącej łazni wodnej / Jest to najlepszy sposób Napary ogrzewać 15 minut, odwary- 30 minut.

Po ogrzewaniu naczynie schłodzić przy temperaturze pokojowej, przecedzić , pozostałość surowca odcisnąć.

Gotowe wyciągi przez dodawanie wody gotowanej doprowadzić do potrzebnej objętości.Z wiekszej częsći roślin napary i odwary przyrządza sie w stosunku 1: 10 i 1: 20, to znaczy, że w jednej części wagowej rozdrobnionego surowca przyrządza się  dziesięć- dwadzieścia części naparu lub odwaru.

Napary  niektórych roślin do uzywania wewnętrznego przyrządza się w postaci mniej stężonej, w takich przypadkach stosunek surowca i wody wynosi 1:30, i 1:40.

Napary przeznaczone do stosowania zewnętrznego przyrządza się w postaci bardziej stężonej.

Napary i odwary szybko sie psują , szczególnie w czasie letnim lub w ciepłym pomieszczeniu.

W związku z tym najlepiej je przyrządzać codziennie. Jeżeli to  nie jest możliwe, płyn nalezy przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu lub w lodówce, jednak nie dłużej niż dwa dni.

Z ziół leczniczych przyrządza się nalewki stanowiące preparaty galenowe.Nalewki przyrządza się na 70% lub 40% spirytusie. Rozdrobnione rośliny wsypuje się do naczynia, zalewając spirytusem, szczelnie korkując i przetrzymując  w temperaturze pokojowej 7 dni. Po tygodniu nalewkę odcedzić, dobrze odciskając pozostałości roślin i przecedzić. Z większej ilości ziół nalewki przyrządzane są  w stosunku  1: 10.

Nalewki alkoholowe nadają się do dłuższego przechowywania. Stosowane są w niewielkich ilościach i dawkowane zwykle kroplami /10-30 kropli, rzadziej więcej lub mniej /.

W praktyce leczniczej szeroko stosowane są tak zwane mieszanki ziołowe stanowiące mieszaninę  wysuszonych i rozdrobnionych ziół leczniczych, czasami z dodatkiem mineralnych substancji leczniczych.Z mieszanek można przygotowywać napary, odwary i cieple okłady.

Z korzeni roślin leczniczych są również przyrządzane maści.Jako podstawę  do zrobienia maści bierze się wazelinę, smalec wieprzowy niesolony, masło śmietankowe lub olej roślinny.Maść sporządzona na smalcu lub maśle łatwo przenika przez skórę i wywiera głębsze działanie niż maść na wazelinie.

Dość często w celach leczniczych stosuje się świeży sok roślin / tak zewnętrznie , jak i wewnętrznie /.

Dość często w celach leczniczych stosuje się świeży sok roślin / tak zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Sok  sporządzamy z dokładnie umytego surowca miażdżąc / liście, łodygę/ i dokładnie wyciskając.

Według określonych receptur z ziół przygotowujemy również syropy, maceraty, nalewki.

Miłego Dnia Wam życzę

Marysia

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s