PODCZAS ZAKUPÓW MIEJ OCZY SZEROKO OTWARTE

koszyk zdrowych produktówNISKOCHOLESTEROLOWA KUCHNIA- CZĘŚĆ II

Podczas zakupów  musimy mieć oczy szeroko otwarte Do tej pory w naszym koszyku lub wózku na zakupy często pojawiały się tłuste pokarmy. Dysponując właściwą wiedzą możemy jednak bez problemu wybierać ich zdrowsze warianty.

Oto środki spożywcze , które idealnie się sprawdzą  w naszej ” nowej ” kuchni:

1. Ser żółty z zawartością tłuszczu poniżej 30-40 procent w suchej masie albo 15-20 procent w masie całkowitej.

2. Mleko i produkty mleczne z zawartością tłuszczu od 1,5 do 1, 8 procent i chudy biały ser/ twaróg /

3. Wędliny z zawartością tłuszczu poniżej 3 gramów na 100 gramów uważane za chude.Ta kategoria obejmuje m. in. szynkę i szynkę z indyka. Należą do niej także wędliny drobiowe i galarety.

4. Chude rodzaje mięsa, takie jak kurczaki i indyki bez skóry, cielęcina, wołowina / bez wołowiny zrazowej /, polędwica wieprzowa i schab, jagnięcina i dziczyzna. Należy unikać mięsa  poprzerastanego tłuszczem.

TYLE TŁUSZCZU

Tłuszcz w masie suchej- to sformulowanie informuje nas, ile tłuszczu zawiera dany produkt, jeśli całkowicie odciągniemy z niego wodę Rzeczywistą/ absolutna / zawartość tłuszczu  poznamy, gdy podzielimy zawartość tłuszczu w suchej masie na pół.

Przyklad: rzeczywista zawartosć tłuszczu w camembercie / 50 procent tłuszczu w suchej masie / wynosi ok. 25 procent. Chudy  ser ma od 30 do 40  procent tłuszczu w suchej masie, co oznacza  że w rzeczywistości ma  od 15 do 20 procent tłuszczu

Uwaga:  Bardzo łatwo, bez najmniejszego wysiłku można nie tylko zjeść tyle tłuszczu, ile wynosi dzienna norma, ale też ją przekroczyć. Doskonale  widać to na poniższym przykładzie.

Śniadanie: bułka z masłem + 2 cienkie plasterki salami+ plasterek sera gouda

1 łyżeczka masła= 17 g

2 plasterki salami=6 g

1 plasterek goudy=9 g

Razem 32 gramy tłuszczu

Obiad: kotlet z warzywami i ziemniakami

1 kotlet niepanierowany= 19 g

1 łyżka oleju do smażenia= 15 g

1 łyżeczka masła do warzyw= 17 g

Razem 51 g tłuszczu

Podwieczorek : kawa z babka marmurkową

1 kawałek babki marmurkowej= 15 g

20 ml śmietanki do kawy= 4 g

Razem 19 g tłuszczu

Kolacja: chleb z masłem+ wędlina drobiowa+ twarożek ziołowy

1 łyżeczka masła= 17 g

1 plasterek wędliny drobiowej= 3 g

1 łyżka  twarożku ziołowego 150 g, 1,5% tłuszczu= 3 g

Razem 23 g tłuszczu

RAZEM PRZEZ CAŁY DZIEŃ: 125, 1 G  TŁUSZCZU!!

TO O WIELE WIĘC EJ NIŻ ZALECANE  DZIENNE SPOŻYCIE TŁUSZCZU.PONIEWAŻ 1  G TŁUSZCZU  DOSTARCZA 9,3 KCAL ENERGII, 123 G TŁUSZCZU OZNACZA DOPŁYW 1163 KCAL ENERGII. A TRZEBA  JESZCZE DODAĆ ENERGIĘ POZYSKIWANĄ Z WĘGLOWODANÓW I BIAŁKA.

Ostroznie ze smakołykami- jesli normalne posiłki  powodują, że przekraczamy ” graniczny”  bilans energetyczny, to na pewno ” pomogą” nam w tym najrozmaitsze przekąski i przegryzki. Na przyklad 100 gramów chipsów ziemniaczanych zawiera około 40 gramów tłuszczu, orzeszków ziemnych- 50 gramów, a czekolady z orzechami około 33 gramów

Jutro ciąg dalszy… zapraszam

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s