Jedzenie poza domem i cholesterol

restauracjaWitaj,

JEDZENIE POZA DOMEM

Nowe zasady odżywiania można zastosować także w barach i restauracjach.Co prawda  nie mamy tam wpływu na tłuszcze użyte do przygotowania potraw, ale wybierając dania możemy zwracać uwagę na substancje balastowe i ukryte tłuszcze, a także oceniać menu pod kątem zawartych w nim substancji odżywczych i ich wzajemnego stosunku.

Ostatecznie to od nas zależy czy zamówimy sznycel z frytkami, czy filet z ryby, ziemniaki, warzywa i miseczkę sałatki.

SAMI UKŁADAJMY MENU

W przepisach na różne potrawy/w następnych postach /.  uwzględniam naturalne substancje czynne. Dania zawierają nie tylko ważne substancje balastowe, wykorzystano w nich zdrowe oleje a także orzechy, migdały, kakao / nowe badania potwierdziły, że kakao obniża poziom złego cholesterolu /  i wiele innych składników. Przepisy są tak pomyślane, aby prawie każdy wpływał na dwa czasem wszystkie trzy obszary działania metabolizmu cholesterolu. W części z przepisami znajdują się także odpowiednie symbole. Umożliwiają one stworzenie własnego antycholesterolowego menu.

ZASADA DZIAŁANIA NR 1

Pozytywne oddziaływanie na metabolizm cholesterolu i jego produkcję. Miejscem działania jest przede wszystkim wątroba. Tam nie tylko odbywa sie produkcja cholesterolu endogennego, ale także  wchłaniany jest jego nadmiar z krwi. Część cholesterolu łączy się z lipoproteinami i jest wysyłana do krwiobiegu, a część jest magazynowana w wątrobie.

ZASADA DZIAŁANIA NR 2

Zmniejszanie wchłaniania i reabsorpcji cholesterolu. Miejsce przede wszystkim jelita. Za pomocą kwasu żółciowego cholesterol i inne tłuszcze z pozywienia są rozdrabniane w jelitach na najdrobniejsze cząsteczki,i wchłaniane przez blonę śluzową  i transportowane do wątroby.

Resorpcja , a więc wchłanianie wynosi od 100 do 300 miligramów dziennie. Kiepskie nawyki żywieniowe mogą spowodować wzrost tych wartości do 500 miligramów dziennie.

ZASADA NR 3

Pozytywne oddziaływanie na produkcję kwasu żółciowego i wydalanie cholesterolu. Miejsce akcji: wątroba, żółć i jelita. Wątroba wykorzystuje cholesterol do produkcji kwasu żółciowego, który przez pęcherzyk dostaje się  do  jelita cienkiego. Wzmożona produkcja  kwasu żółciowego w wątrobie powoduje zużycie większej ilości  cholesterolu . Substancje balastowe z pokarmu wiążą kwasy żółciowe, zwiększając wydalanie cholesterolu ze stolcem.

Pozdrawiam Was serdecznie

Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s