KWASY TŁUSZCZOWE TRANS ?- NIE DZIĘKUJĘ!

frytkiUWAGA NA JAKOŚĆ

Kto je tłusto, spożywa nie tylko dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Znacząco  wzrasta wtedy także poziom  cholesterolu LDL To samo dotyczy diety ubogiej w błonnik pokarmowy.Jest ona z natury bogatsza w cholesterol i tłuszcz niż zrównoważona dieta bogata w pokarmy pochodzenia roślinnego, która dodatkowo redukuje wartości tłuszczu we krwi.

Błonnik pokarmowy – niestrawne składniki pokarmów roślinnych, takich jak warzywa, zboża i owoce- to prawdziwy bloker cholesterolu: nie tylko  hamuje wchłanianie lipidów w jelitach ale również ogranicza ich ” recykling ” w krążeniu wątrobowo- jelitowym, zwiększając w ten sposób wydalanie cholesterolu w stolcu.

Trzeba zachować dużą ostrożność w przypadku tak zwanych kwasów tłuszczowych trans. Nie występują one prawie w ogóle w naturze- powstają  przede wszystkim przez podgrzewanie nienasyconych kwasów tłuszczowych w procesie utwardzania tłuszczu w przemyśle spożywczym. Tak jak nasycone kwasy tłuszczowe kwasy tłuszczowe trans przyczyniają się  wzrostu wartości ” złych  ” tłuszczów we krwi, a także hamują produkcje zdrowego cholesterolu HDL

Starajmy sie więc ograniczyć w naszym jadłospisie ilości utwardzanych tłuszczów roślinnych- najlepiej by w ogóle z niego zniknęły.

Pamiętajmy: jeśli znacznie zmniejszymy spożycie kwasów tłuszczowych, możemy obniżyć wartość LDL we krwi  o 8 do 10 procent

TU KRYJĄ SIĘ TŁUSZCZE TRANS

Następujące produkty spożywcze i potrawy zawierają szczególnie dużo niezdrowych tłuszczów trans:

frytura,

* gotowe produkty i fast foody,

* ciasto francuskie, ciastka, ciasto

* potrawy frytowane i przegryzki

* margaryny

Reklamy

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s