„URODZENI MORDERCY ” CHOLESTEROLU

soja zdjęcieWitaj,

Zrównoważona, zdrowa dieta nie zagwarantuje nam, że nigdy nie zachorujemy. Może jednak pomóc w zmniejszeniu ryzyka i w ten sposób pozwolić dłużej zachować zdrowie, zgodnie z naszymi predyspozycjami. A badania potwierdzają, że smaczne, a także atrakcyjne pod względem  barwy czy zapachu produkty spożywcze, takie jak pomidory, karczochy, brokuły, czosnek, czy oliwa z oliwek, zawierają liczne substancje korzystne dla zdrowia.Jednak nie podlega dyskusji zmiana sposoby odżywiania i zwiększona aktywność fizyczna umożliwiają  uregulowanie różnych składników cholesterolu.

Dzięki nim wartość cholesterolu LDL może spaść o 7 do 15%, a wartość  cholesterolu HDL   wzrosnąć od 5  do 15 procent.. W niektórych przypadkach taka poprawa nie wystarcza, by znormalizować metabolizm tłuszczów.

Dlatego w ostatnich latach bada sie różne produkty spożywcze, poszukując substancji umożliwiających jeszcze bardziej znaczące obniżenie cholesterolu.

Pozwolą one uniknąć zaburzeń metabolizmu tłuszczów i ich przykrych konsekwencji albo będa pozytywnie wpływać na organizm chorego człowieka

Z medycznego punktu widzenia trzeba dokonać ścisłego podziału na substancje skuteczne, substancje o niepewnej skuteczności  i substancje nieskuteczne- czasami wręcz szkodliwe dla zdrowia.

* Do pewnych i skutecznie działających produktów należą roślinne sterole i stanole, produkty sojowe, olej i proszek kakaowy, orzechy, migdały, błonnik pokarmowy i włókna roślinne, a także olej rybi.

W przeciwieństwie do lekarstw nie ma w nich substancji czynnych, ale ich działanie  opiera się na ” naturalnych” kompleksowych zasadach. Mają one wpływ na wytwarzanie cholesterolu i tłuszczu w wątrobie, redukują ich wchłanianie i resorpcję w jelitach, a także zwiększają  produkcję i wydalanie kwasów żółciowych

* Substancje o wątpliwym działaniu albo rzekome substancje czynne zmniejszają poziom cholesterolu nie więcej niż 3 procent.W dodatku często nie można ich zastosować w codziennej diecie. Środki te , często sa rozprowadzane przez internet, zwykle nie są odpowiednio zbadane pod kątem ewentualnych działań ubocznych, zwłaszcza w połączeniu z lekarstwami.

W kolejnym poście dowiesz się , jakie produkty spożywcze i zawarte w nich substancje czynne obniżają  poziom cholesterolu we krwi i mogą pozytywnie wpływać  na metabolizm tłuszczów.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s