PRODUKTY SPOZYWCZE I SUBSTANCJE CZYNNE O DOWIEDZIONEJ SKUTECZNOŚCI W OBNIŻANIU POZIOMU CHOLESTEROLU.

stanoleWitaj.

W tym poście dowiesz się , jakie produkty spożywcze i zawarte w nich substancje czynne obniżają poziom cholesterolu we krwi i mogą wpływać na metabolizm tłuszczów.

Roślinne sterole i stanole

Roślinne sterole i stanole to woski roślinne strukturalnie spokrewnione z cholesterolem. Chemicy określają je też mianem fitosteroli i fitostanoli.

Dowiedziono, że obie substancje mogą zmniejszyć poziom cholesterolu. Maja one podobną do niego strukturę chemiczną i dzięki temu częściowo blokują  wchłanianie / absorpcję / cholesterolu w jelitach.

Sterole są składnikami błony komórkowej roślin i występują w owocach, warzywach, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych i olejach roślinnych.Śladowe ilości stanoli znajdują sie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Szczególnie bogatym zródłem fitosteroli są ziarna słonecznika/ około 0,5 g grama steroli na 100 gramów / i sezamu / około 0,7 grama na 100 gramów /.

Przeciętnie wraz z pożywieniem trafia do naszego organizmu od 20 do 50 miligramów stanoli i od 150 do 300 miligramów steroli dziennie.To za mało, by  odczuwalnie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.Różne kontrolowane  badania kliniczne dowiodły, ze dopiero dawka od 2 do 3 gramów dziennie obniża poziom cholesterolu LDL o 6 do 15 procent / nie wpływając na poziom cholesterolu HDL i trójglicerydów/

Zgodnie z zaleceniami Komitetu Naukowego Europejskiej Komisji do Spraw Żywności nie należy przekraczać  tej dziennej dawki, nawet jeśli do tej pory nie ma badań wskazujących możliwe działania uboczne. lub zmiany parametrów laboratoryjnych

Ponieważ  roslinne sterole i stanole dobrze rozpuszczają się w tłuszczu, przemysł spożywczy wzbogaca nim margarynę, produkty sojowe, mleko i jogurty Komisja Europejska zezwoliła także na dodawanie ich do owocowych napojów mlecznych, napojów sojowych, przypraw i sosów do sałatek.

Można więc założyć , że oferta handlowa będzie się zwiększać.

Produkty wzbogacone  fitosterolami powinny  spożywać jedynie te osoby, które maja podwyższony poziom cholesterolu LDL

Dlatego informacja o tym, że sa one zawarte w danym artykule powinna znajdować się  w widocznym miejscu na jego opakowaniu.

W  następnym poście omówię inne produkty.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s