ZIOŁOWY DIP Z TOFU

DIP Z TOFUWitaj,

Tofu to sprasowany twaróg sojowy, wytwarzany z sojowych ziaren. Jest nie tylko cennym zródłem białka roślinnego, ale także  produktem niskotłuszczowym i niskokalorycznym. 100 g togu ma przeciętnie tylko 110 kcal i 7 g tłuszczu, z czego część to zdrowe kwasy tłuszczowe. Jako produkt pochodzenia roślinnego tofu w ogóle nie zawiera cholesterolu. Twarożek sojowy ma neutralny smak i zapach, można go doprawiać na różne sposoby, marynować itp.ZIOŁOWY DIP Z TOFU

4 Porcje

250 G TOFU

50 G TOFU JEDWABISTEGO

1 ŁYŻKA OLIWY

1 ŁYZKA SOKU Z CYTRYNY

1 ŚREDNIA CEBULA

1 ZĄBEK CZOSNKU

CZARNY PIEPRZ, SÓL MORSKA

1/2 ŁYŻECZKI SPROSZKOWANEJ SŁODKIEJ PAPRYKI

1/2 PĘCZKA SZCZYPIORKU

1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI

1.Oba rodzaje tofu zmiksować z oliwą i sokiem z cytryny na gładka masę

2.Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać, wymieszać z kremem serowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

3. Zielenine umyć, osuszyć , posiekać. 1 łyzkę  odłożyć do dekoracji, resztę połączyć z dipem

4. Przed podaniem posypać krem odłozonymi ziołami. Podawać z bułkami lub chlebem z p[ełnego ziarna albo z pumperniklem

Wartość odżywcza porcji: kcal: 108, Białko: 8 g. Węglowodany: 4 g, Błonnik: 1,5 g, CHolesterol: 0, 1 mg

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s