CO Z TYM BMI ?

CENTYMETRWitaj,

Otyłość i nadwaga są definiowane jako nadmierne nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie, ktore powoduje pogorszenie stanu zdrowia lub stwarza ryzyko dla pogorszenia zdrowia. Gromadzenie sie tłuszczu w określonych rejonach ciała jest zdeterminowane m.in. wiekiem. Wraz z wiekiem wzrasta nagromadzenie tłuszczu wisceralnego, wzrasta również redystrybucja tłuszczu  do tkanki mięśniowej, natomiast podskórna tkanka tłuszczowa / na brzuchu, udach i łydkach / zmniejsza się/

Najczęściej o występowaniu otyłości i nadwagi decyduje się na podstawie indeksu masy ciała, BMI: proporcja wagi/kg/ do wzrostu. Indeks  ten został wprowadzony przez belgijskiego badacza Adolphe Queteleta w XIX w. Jest to uproszczona, ale użyteczna miara, która została przyjęta przez wiele organizacji rządowych oraz przez badaczy zajmujących się problematyką wagi ciała.

PRZY OKREŚLANIU BMI WAGA CIAŁA  POWINNA BYĆ MIERZONA W LEKKIM UBRANIU, BEZ BUTÓW, PĘCHERZ MOCZOWY ORAZ JELITA POWINNY BYĆ WYPRÓŻNIONE: POMIARU POWINNO SIĘ  DOKONYWAĆ O TEJ SAMEJ PORZE.

Zgodnie  z najprostszym podejściem na występowanie nadwagi wskazuje się wtedy, gdy indeks masy ciała u osoby powyżej 15 roku życia osiąga wartości  równe lub wyższe 25 / ale niższe od 30 /.

Punktem odcięcia dla występowania otyłości jest wartość indeksu masy ciała równa 30 lub więcej. Mówi się  również o otyłości umiarkowanej, znaczącej i stanowiącej poważne ryzyko, jeśli wartości BMI przekraczają odpowiednio 30, 35, 40.. Te trzy punkty odcięcia są również określane jako granice otyłości I, II i III klasy.

Granica niedowagi / wśród osób dorosłych jest ustalona na wartość BMI poniżej 18,5

Dodatkowe BMI nie powinien być wyłącznym wskaznikiem nadmiernej wagi w odniesieniu do osób starszych.

Wynika to między innymi z obniżenia wzrostu spowodowanego deformacjami kręgosłupa, zwężaniem się dysków międzykręgowych i zmniejszeniem się  wielkości kręgów na skutek osteoporozy.

Między 30 a 70 rokiem życia mężczyzni tracą przeciętnie 3 cm wzrostu, a kobiety 5 cm: do 80 roku życia utrata ta zwiększa się  do 5 cm u mężczyzn i 8 centymetrów u kobiet..

Taka zmiana wzrostu moze prowadzić do przeszacowania BMI  o 1,5- 2, 5 punktu, mimo braku zmian w tkance tłuszczowej.

Jednakże w porównaniu z osobami młodszymi taka sama waga ciała u osób starszych oznacza wyższy poziom tkanki tłuszczowej- osoba dwudziestopięcioletnia i siedemdziesięciopięcioletnia o tej samej wadze i wzroście będzie miała miała odpowiednio 15% i 29 %  tkanki tłuszczowej.Wraz z upływem lat wzrasta utrata masy mięśniowej wśród osób starszych- proces ten jest zwany sarkopenią i jest związany z obniżeniem się sprawności fizycznej, ze wzrostem niepełnosprawności i ze wzrostem prawdopodobieństwa występowania zaburzeń metabolicznych. Wynika z tego, że BMI  u osób starszych niedoszacowuje nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Zaproponowany w XX w BMI to najczęściej używany wskaznik do określania wagi ciała- nie powinien przekraczać 25. Ten punkt odcięcia nie powinien być jednak stosowany do wyznaczania nadwagi u dzieci i starszych osób w związku z ubytkiem masy mięśniowej.

Drugim waznym kryterium jest obwód talii/ 2 cm powyżej pępka / / punkt odcięcia dla mężczyzn 102 cm a dla kobiet 88 cm.

W ciągu ostatnich 25 lat częstotliwość wystepowania otyłości w Europie wzrosła trzykrotnie w Europie Wschodniej

Według Światowej Organizacji Zdrowia otyłość i nadwaga należą obecnie do podstawowych problemów zdrowotnych z jakim borykają się  kraje wysokorozwinięte, ale także  w krajach o niskich i przeciętnych dochodach jest obserwowany dramatyczny wzrost wskazników występowania otyłości i nadwagi.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s