MĄDRE ZASTĘPSTWO

soja zdjęcieWitaj,

Produktami sojowymi można w rozmaity sposób zastępować mięso i produkty mleczne

MLEKO SOJOWE

Mleko sojowe może byc wykorzystywane jako produkt bezmleczny, pozbawiony laktozy i cholesterolu, w niemalże  każdym przepisie wymagającym dodania mleka  krowiego

* Zamiast mleka krowiego wypijaj szklankę  schłodzonego mleka sojowego / jako alternatywy o obnizonej zawartości tłuszczu i pozbawionej cholesterolu. Mleko sojowe  mozna pić czyste lub z dodatkami smakowymi, takim jak słód, czekolada, truskawki oraz moja ulubiona wanilia.

* Zalej mlekiem sojowym zimną lub gorącą kaszę

* Stosuj mleko sojowe do przyrzadzania wspaniałego budyniu

* Podczas gotowania zamiast śmietany dodawaj mleka sojowego- uzyskasz konsystencję  prawdziwej śmietany, ale bez tłuszczu!

* Przyrządzając krem do ciasta, zastąp odparowane mleko krowie mlekiem sojowym

* Przyrządz w mikserze koktail składający się  z mleka sojowego i świeżych owoców.

TOFU

Ze względu na konsystencje tofu, zblizoną do kremowego twarogu, można je wykorzystać w przepisach, według których należy zastosować mleko, śmietanę lub ser.

* Połóż  tofu na wierzch pizzy lub doidaj do lasagni zamiast sera. Po rozpuszczeniu i zmieszaniu z sosem pomidorowym i włoskimi przyprawami, nie będzie można odróżnić tofu od prawdziwego żółtego sera.

* Tofu jest doskonalą podstawa kremowych zup z niska zawartością tłuszczu.

* Tofu z dodatkiem warzyw lub przypraw jest doskonałym „twarozkiem” lub dodatkiem do dań.

* Po zmieszaniu z owocami lub rożnymi dodatkami smakowymi z tofu można wykonać smakowity mrożony deser

Prawie to samo co daje nam mięso, drób i ryby, może dać nam tofu i na dodatek bez cholesterolu, tłuszczu i kalorii.

* Tofu mozna kroic w kostkę i dodawać do zup czy gulaszu w miejsce ryb lub drobiu.

* Mrożone tofu po rozmrożeniu ma konsystencję zblizoną do mięsa. Mozna  w całości  piec je na ruszcie lub wkruszać do ” wegetariańskiego ” chili, dodając do niego przyprawy taco, stosować jako substytut mięsa w daniu o nazwie taco czy dodawać do spaghetti bolognese w miejscu mielonej wołowiny.

* Jasny kolor i delikatna konsystencja tofu czynią z niego doskonały substytut kurczaka w daniach z patelni, zupach lub gulaszach.Tofu jest najlepsze w daniach  z kuchni włoskiej, ponieważ pochłania przyprawy nawet lepiej niż kurczak.

* Wreszcie tofu można  wkruszać do kotleta mielonego, aby zawierał  mniej mięsa, a co za tym idzie tłuszczu/ Staraj się mieszać ok. 30 gramów tofu na 30 gramów bardzo chudej mielonej wołowiny. /

* Tofu mozna wkruszać do bułki tartej / lub owsianki /, posiekanej cebuli, musztardy, ketchupu i innych przypraw w celu przyrządzenia ” tofubergera”

* Okara , produkt pośredni otrzymywany w trakcie powstawania tofu, bogaty w białko i błonnik, służy do wyrobu warzywnego pasztecika i może byc podawany jako  główne danie  zamiast mięsa.

ANALOGI MIĘSA

Na rynku znajduje sie wiele substytutów mięsa, będących pochodnymi soi, które zaspokoją  niejedno podniebienie. Pomimo  , że wiele z tych produktów zawiera mniej tłuszczu, cholesterolu i kalorii niz prawdziwe mięso, to niektóre z nich mogą zawierać syntetyczne środki smakowe i konserwujące.

Czytaj zatem uwaznie informacje umieszczone na opakowaniu!

Ja  przygotowuję  w domu  zarówno mleko sojowe jak i tofu.

Sposób przyrządzania podam  w jutrzejszym poście.

Buziaki, Marysia

 

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s