Przepisy i dawki ziół

mozdzieżWitaj,

Przepisy dotyczą świeżych lub suchych ziół.Najwyższą wartość mają rośliny świeże- im są świeższe, tym cenniejsze / o ile nie jest to roślina, która na skutek suszenia nabywa cennych właściwości /

Ususzone rośliny są dostępne cały rok, a przepisy podaje się do roślin w stanie suchym, tzn. dla ziela.

Przygotowując napary, wywary pamiętaj, że jedna łyżeczka suchych ziół odpowiada na ogół trzem łyżeczkom lub jednej dużej łyżce zielonej rośliny.

Przeciętnie dla sporządzenia 1 porcji wystarcza  1 łyżeczka ziela.Do dawki na cały dzień uzywamy 30 g ziela na 21/2 szklanki płynu.Dla małych dzieci, osób w podeszłym wieku zmniejszamy dawkę o połowę.. Jednorazowo wypijaj nie więcej niż 200 ml płynu; 3 razy dziennie przez 3 dni- przy niewielkich dolegliwościach, np. przy pobolewaniu gardła; dłużej – przy przeziębieniu; do kilku tygodni- w przewlekłych dolegliwościach, jak migrena czy zaparcia.

Skuteczność terapii zależy także od stylu życia, diety, przyzwyczajeń. Po dłuższym stosowaniu ziół przed odstawieniem stopniowo należy zmniejszać dawkę.

Zioła wprawdzie nie mają tak silnych działań ubocznych jak leki syntetyczne, ale nie powinny być nadużywane. Należy też ciągle poszerzać  swoją wiedzę o ziołach.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s