Jak prawidłowo suszyć nasiona, owoce, korzenie i kłącza oraz korę?

kora wierzby

 

 

 

 

Witaj,

Ścięte owocostany roślin jednorocznych i kulinarnych / jak fenkuł czy koper / powieś do wysuszenia nad  pudełkiem lub płachta papieru albo owiń dokładnie gazą czy papierowa torebką, by zebrać spadające nasiona

Duże koszyczki słonecznika susz w całości i wyłuskuj luzne nasiona.

Nasiona schną szybko w suchym , przewiewnym i ciepłym miejscu- zwykle do dwóch tygodni.

Przechowuj je w szczelnych słojach opatrzonych etykietką. Nasiona do siewu trzymaj w ciemnym i chłodnym, lecz zabezpieczonym przed mrozem miejscu.Owoce zwłaszcza soczyste, schną znacznie dłużej i mogą być suszone w suszarce.

Soczyste owoce wymagają częstego odwracania podczas suszenia.

Suszenie korzeni i kłączy

Korzenie i kłącza powinny być czyste, z usuniętymi wszystkimi zewnętrznymi włóknistymi częściami.

Przetnij grubsze korzenie i kłącza podłużnie, potem na mniejsze kawałki.

Wymagają  one wyższej temperatury schnięcia, nawet do 50-60 stopni. Można je suszyć w piecu przewracając regularnie, aż staną się kruche i i łatwo łamiące.

Korzenie prawoślazu i lukrecji przed suszeniem obierz ze skórki.

Przechowuj w nieprzezroczystych szczelnych pojemnikach. Korzenie pietruszki i arcydzięgla wchłaniają wilgoć z powietrza. Zwilgotniałe korzenie wyrzuć

Suszenie kory

Kora może wymagać mycia w celu usunięcia owadów i mchu. Susz płasko rozłożoną w suchym , ciepłym miejscu. Przechowuj w szczelnych słojach.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s