Jak ” odstawić ” alkoholika od alkoholu?

alkoholikWitaj,

Współcześni biochemicy są zdania, że gdyby nie zaniżone stężenie cukru we krwi,  mielibyśmy o 70% alkoholików mniej.Amerykańscy fizjolodzy w ciągu 4 tygodni bez większych problemów potrafią ” odstawić ” pacjenta od alkoholu przez podwyższenie stężenia cukru we krwi.

Kiedy stężenie cukru spada poniżej 40 mg/ dl alkoholikowi zaiste pozostaje niewiele więcej poza sięgnięciem po butelkę. Jest to interesująca koncepcja. Albowiem upojenie alkoholowe często przebiega z objawami hypoglikemii i wymaga podania glukozy.

Człowieka chwytającego za butelkę często oskarża się o słabą wolę i brak charakteru. Tymczasem bywa również tak, że nieświadom podłoża problemu na oślep próbuje doprowadzić do porządku rozchwianą gospodarkę węglowodanową.

Oczywiście nie tylko brak chromu bywa przyczyną zbyt niskiego stężenia cukru we krwi. Często wchodzą w grę inne czynniki, np. niewydolna trzustka lub katastrofalny sposób odzywiania

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s