Korzyści z jedzenia buraków czerwonych.

buraki

W medycynie ludowej od dawna popularne są opinie, że buraki pobudzają funkcjonowanie układu immunologicznego i bogate są w składniki zwalczające nowotwory.

Pomijając  problematyczną  zawartość czynników antyrakotwórczych, buraki zarówno surowe, jak i gotowane- są dobrym zródłem kwasu foliowego. Jego niedobór powoduje niedokrwistość. Są  także bardzo dobrym zródłem potasu, wapnia  i witaminy C.

Sok ze świeżych buraków jest doskonałym zródłem witamin i składników mineralnych. Ten wzmacniający napój poleca się rekonwalescentom. Jeżeli komuś nie odpowiada jego smak, może dodać soku z marchwi.

Reklamy

2 thoughts on “Korzyści z jedzenia buraków czerwonych.

  1. Czy znana Ci jest przestroga, że nie należy pić soku z buraka bezpośrednio po wyciśnięciu, ale powinien odstać około 4 godzin w lodówce? Próbowałam kiedyś poznać powód takiego postępowania, ale go nie znalazłam. Wydaje mi się, że jest to jakiś mit. Dr Gerson nie pisze nic o tym w swojej książce o leczeniu raka świeżymi sokami. Ja prawie codziennie piję od lat taki świeżo wyciśnięty sok i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s