Chroń swój organizm przed cholesterolem XXI wieku

Nie tylko cholesterol jest przyczyną miażdżycy
Obecnie  mniej znanym czynnikiem jest  homocysteina. Jest to aminokwas powstający podczas trawienia białka zwierzęcego.

Do zawału, udaru. choroby wieńcowej  dochodzi  również  u ludzi z niskim poziomem cholesterolu, ale za to z podwyższonym poziomem homocysteiny.

Połowa osób z chorobą niedokrwienną serca, która trafia do szpitala ma normalny lub niski poziom cholesterolu.

Wysoki poziom homocysteiny  usposabia do starczej demencji  i choroby Alzheimera.

Stężenie homocysteiny rośnie z wiekiem. Objawy przedwczesnego rozwoju miażdzycy  pojawiają się  już po czterdziestce.

Ryzyko wystąpienia miażdżycy podnosi palenie papierosów, nadużywanie alkoholu i kawy, dieta uboga w kwas foliowy  i witaminy: B6 i B12.

Kwas foliowy  to witamina B9

Można  zapobiegać  chorobom serca i udaru mózgu zmniejszając  poziom homocysteiny we krwi. Po prostu spożywaj więcej/ ok.400 mcg kwasu foliowego.

Dobrym zrodłem kwasu foliowego są: szpinak, zielone warzywa, fasola. Foliany zawarte są też  w szparagach, bananach cytrynach, roślinach strączkowych.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s