7 przyczyn niestrawności

niestrawność

 

 

 

 

 

Witaj,

Każdy od czasu do czasu cierpi na niestrawność.

Nadmiar kwasów w żołądku sam w sobie jest powodem złego samopoczucia, a gdy zostanie zawrócony do przełyku, odczuwa się  to jako zgagę.

Różne produkty są trawione w różnym tempie. Żywność trudniej trawiona może stanowić przyczynę niestrawności u podatnych na nią osób.

Oto najczęściej spotykane przyczyny niestrawności

1. Surówki warzywne złożone z cebuli, rzodkiewek i ogórka, mogą być ciężko strawne.

2. Zbyt obfite popijanie potraw  powoduje rozcieńczanie soków trawiennych, ale szklanka wina pomaga w trawieniu.

3. Gorące , pikantne potrawy, takie jak curry, spożywane w dużych ilościach, powodują czkawkę

4. Tluste lub smażone w tłuszczu potrawy są mało podatne na procesy trawienia.

5. Mocna herbata i kawa, wypijane w trakcie posiłków utrudniają trawienie.

6. Niedojrzałe owoce zawierają duże ilości pektyny, co sprawia , że są trudno trawione.

7. Sery twarde,  spożywane przed snem, są wolniej trawione z powodu wysokiej zawartości tłuszczu

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “7 przyczyn niestrawności

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s