Praktyczna zasada identyfikacji nietolerancji pokarmowej

Na co jesteś uczulony?

leczenie ziołami lecznicze ziółNikt nie opracował dokładnej listy produktów spożywczych lub warunków, które są przyczyną reakcji organizmu określanych mianem nietolerancji pokarmowych.

Indywidualny sposób odżywiania, wiek osoby cierpiącej i wszelkie choroby powodowane przez nietolerancję mają w tej sytuacji ogromne znaczenie.

Istnieje jednak w miarę  niezawodna, praktyczna zasada identyfikacji czynnika sprawczego –im bardziej dany produkt jest pożądany, tym bardziej prawdopodobne, że osoba, która go pragnie, przejawia skłonność do nietolerancji składników tego produktu.

Alergeny mogą wywoływać w całym organizmie odczyny uczuleniowe, pojawiają się one w nosie, płucach  na skórze a nawet w mózgu.

Gdy reakcja alergiczna następuje natychmiast po zjedzeniu określonego produktu, przyczyna jest często oczywista i można postawić właściwą diagnozę. Natomiast w niektórych przypadkach astmy i pewnych typach chorób ucha oraz chronicznego nieżytu  nosa, może upłynąć wiele godzin, a nawet kilka dni, zanim ujawni się reakcja  na czynnik uczulający.

Tymczasem chory jedząc określony produkt  codziennie nie ma możliwości stwierdzenia, który ze składników pokarmu powoduje stan łagodnego uczulenia. Jedynie rezygnacja ze spożywania produktu przez 2-3 tygodnie umożliwia powiązanie przyczyn uczulenia  z obserwowanymi wcześniej jego objawami.

Gdy wykryty w ten sposób środek spożywczy  zostanie ponownie włączony do jadłospisu, pojawiają się  wszystkie odczuwane  wcześniej dolegliwości.

Reklamy

8 thoughts on “Praktyczna zasada identyfikacji nietolerancji pokarmowej

  1. ja jestem ciekawym przypadkiem. Jednego dnia jak spozywam jakis product to mam na niego alergie ale jak go zjem zaraz nastepnego dnia to juz nie mam problemu. Jeszcze robia mi sie inne ciekawe rzeczy . Jak zjem dany prdukt I wieje wiatr od ladu to pojawia sie uczulenie na ten product ale jezeli wieje wiatr od morza to wtedy moge jesc ten sam produkt bez problem. 🙂

  2. Ja juz praktycznie nie moge jesc nic oprocz zielonych bananow.
    Czasami mozna oglupic system odponosciowy mieszajac product uczuleniowy z innym dziwnym na ktory nie jest sie uczulonym na przyklad jedzac jablko I popijac siina kawa, Wtedy system odpornosciowy jest oglupiony bo mysli ze to tylko kawa a nie jablko. 🙂

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s