Jak ochronić swoje serce przed chorobami?

Jakie ryby chronią Twoje serce? Gdy jesz tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledz, sardynki,czy po prostu ryby morskie walczysz z zatorami i zakrzepami, rozcieńczając krew i zwiększając zdolność osocza do rozpuszczania skrzepów.

Jedzenie tłustych ryb dosłownie zmienia kształt płytek krwi, tak,że nie mogą się one łączyć w konglomeraty, tworzące niechciane skrzepliny.

Tłuszcz rybi hamuje działanie szkodliwej substancji, pozwala utrzymać normalny kształt płytek, tak, że nie mogą one zlepiać się ani tworzyć  zatykających naczynia skrzeplin.

Naukowcy z Harvardu sugerują ,że zjedzenie 185 g tuńczyka z puszki może ” rozcieńczyć ” krew, podobnie jak zażycie aspiryny.Działanie przeciwskrzepliwe utrzymuje się przez cztery godziny od spożycia tuńczyka i jest silniejsze niż po spożyciu odpowiedniej porcji tranu.

 

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s