Kminek – plus dla zdrowia

Witaj,

W kulinarnej historii Europy, kminek wkroczył na scenę pod koniec średniowiecza. Dawniej wierzono, że to zdecydowane w zapachu zioło, może odpędzać duchy i demony.Najlepiej kupować całe ziarenka kminku, ponieważ są bardziej aromatyczne i dłużej zachowują świeżość, niż ziarna zmielone.

Aby, kminek mógł w pełni rozwinąć swe walory smakowe, trzeba go przed użyciem roztłuc , uprażyć na suchej patelni i dodać do potrawy na początku gotowania.

Znaczenie dla zdrowia: kminek  może zapobiegać dolegliwościom trawiennym, zwłaszcza pełności w żołądku, lekkim skurczom w obszarze żołądka i jelit oraz przede wszystkim wzdęciom, dlatego  chętnie się  go dodaje do ciężkostrawnych potraw takich jak kapusta czy świeże pieczywo.

Dobra rada : używaj kminku, jeśli chcesz oczyścić jelita z mikroorganizmów i grzybów.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s