Ogranicz jedzenie potraw z grilla

GRILL

 

 

 

 

 

„Już w najmłodszych moich latach zaniechałem jadania mięsa i wierzę, ze nadejdzie czas, w którym mord na zwierzętach będzie uważany za taką samą zbrodnię jak zamordowanie człowieka.” Leonardo   da Vinci /1452-1519/, włoski malarz i uniwersalny geniusz.”Jaki jest najlepszy sposób  gotowania  i pieczenia mięsa, drobiu, ryb, aby zmniejszyć  ryzyko raka.? ” W kuchence mikrofalowej, we wrzącej wodzie, lub na parze”-tak informuje Amerykański  Instytut  Onkologiczny. Te sposoby  nie powodują powstawania  w potrawach szkodliwych amin aromatycznych, zwanych w skrócie  HHA. Z kolei smażenie , pieczenie w piecyku, na rożnie , na grillu- w bardzo wysokich temperaturach- powoduje  powstawanie wielu czynników rakotwórczych.

Najszkodliwsze są grille , gdzie temperatura przekracza  180 stopni Celsjusza. Naukowcy są coraz bardziej zaniepokojeni HHA.

Są one  odpowiedzialne  za około 6000 nowych przypadków raka. A więc jedz  częściej mięso gotowane , parzone, lub duszone. Lepiej jesc befsztyk krwisty niż dosmażony./dluższe smażenie powoduje powstanie więcej HHA/. Jeśli szykujesz mięso,/steki, kurczaki, ryby/, na grill- podpiecz je wstępnie w kuchence mikrofalowej. Osącz je przed  położeniem  na grill. Nie jedz wytopionego z mięsa  sosu.I koniecznie – zmieniaj metody przyrządzania mięsa – nie korzystaj wyłącznie z grilla.

 v
Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s