Cudowna żywność z Wybrzeży Pacyfiku

lopian

 

 

 

 

Czy wiesz co to jest gobo? To jest nasz poczciwy….Korzeń łopianu  / gobo / był przez kilka stuleci stosowany przez tradycyjnych uzdrowicieli w Japonii  i Chinach, ale także  przez zielarzy w Polsce.

W badanich prowadzonych na zwierzętach wykazano, że korzeń łopianu powoduje zahamowanie wzrostu guzów nowotworowych.

Korzeń łopianu należy dokladnie umyć / można go zjadać ze skórką / i przechowywać w zimnej wodzie, aby sie nie odbarwił.

ŁOPIAN  MA SŁODKI SMAK, KTÓRY DOMUNUJE NAD INNYMI SMAKAMI ORAZ JEST CHRUPIĄCY.

Świeży korzeń łopianu można kupić na orientalnym targowisku . Można także nabyć gotowy łopian w puszce, który niestety nie jest tak smaczny i zdrowy jak łopian świeży.

W Polsce rośnie dużo łopianu, można samemu sobie  wykopać korzenie.

Zapraszam wszystkie czytelniczki na mój drugi blog:http://zyciewedwoje.wordpress.com/

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s