Żywność, która pomaga walczyć z chorobą Alzheimera

Podstawą do rozpoznania choroby Alzheimera i odróżnienia jej od innych chorób  mózgu są wyniki badań przeprowadzonych metodą tomografii komputerowej lub innych specjalistycznych testów. Choroba ta to rodzaj demencji- otępienia postępującego w związku z procesami zwyrodnieniowymi komórek nerwowych. Obserwuje się przy tym stopniowe niszczenie tkanki mózgowej.

Chociaż choroba może zaatakować osoby w średnim wieku, najczęściej jednak się pojawia u ludzi starszych. Choroba charakteryzuje się  rosnącą dezorientacją, utrata pamięci, apatią, a w początkowych stadiach często towarzyszy jej głęboka depresja.

Najpierw chwilowe i niezbyt częste zaniki pamięci mogą w nieprzewidywalnym czasie nasilić się do takiego stopnia, że cierpiący przestaną być samodzielni.

Ludzie dotknięci chorobą mogą mieć kłopoty z rozpoznawaniem otoczenia, znanych twarzy oraz z zapamiętywaniem najnowszych wydarzeń.  Natomiast żywo przywołują wydarzenia z przeszłości.

Rada dla opiekunów

Choroba Alzheimera jest wyjątkowo okrutna i frustrująca dla bliskich / współmałżonków, dzieci / sprawujących opiekę  nad cierpiącymi, ponieważ pozbawia opiekunów możliwości kontaktu z człowiekiem,. który odegrał ważną rolę w ich życiu.

Często zdarza się , że opiekunowie chorego mogą mu zapewnić życie na odpowiednim poziomie i zadbać o właściwą dietę.

Ponieważ w czasie choroby traci  się nie tylko apetyt , lecz także zdolność do samokontroli i kontaktu z otoczeniem, chorzy często cierpią na niedobory składników odżywczych.

Przeprowadzone badania wykazały, że poprawę stanu chorych można osiągnąć przez zastosowanie  w ich diecie suplementów witaminy B12, C, D, E, beta- karotenu oraz kwasu foliowego.

Niektórzy specjaliści sugerują, że do powstania choroby Alzheimera może przyczyniać się niski poziom cynku i selenu w organizmie.

W żywieniu chorych warto uwzględniać takie produkty jak podroby, szpinak, ziemniaki, bataty oraz soję.

Ponadto należy pamiętać, że w trakcie postępowania choroby cierpiący mogą mieć trudności z utrzymaniem w dłoniach sztućców.

Dlatego też planując posiłki, istotne jest uwzględnienie potraw, których jedzenie będzie wymagało jak  najmniejszego wysiłku fizycznego oraz koordynacji ruchów.

Przyczyny powstania choroby Alzheimera nie są w pełni wyjaśnione. Niektórzy spośród badaczy amerykańskich twierdzą, że czynniki genetyczne tylko częściowo przyczyniają się do jej wystąpienia. Naukowcy podejrzewali o związek z niedołęstwem umysłowym glin, usiłując określić wpływ tego pierwiastka na organizm. Chociaż jego oddziaływanie nadal jest nierozpoznane, to jednak efektem przeprowadzonych badań jest wykrycie obecności glinu w postaci złogów blaszkowych w obszarach uszkodzonych komórek mózgu ludzi dotkniętych chorobą Alzheimera. Stąd przypuszczenie, ze glin może odgrywać rolę w rozwoju choroby.

Wydaje się racjonalne unikanie niektórych produktów oraz sposobu przygotowywania potraw, które mogą przyczyniać się do niebezpiecznego wzrostu poziomu tego pierwiastka w organizmie.

Nie należy więc używać aluminiowych garnków do przygotowywania produktów zawierających kwasy / kwaśne owoce, rabarbar, ostre sosy korzenne, marmolada, pomidory/ , ponieważ kwaśne środowisko sprzyja przenoszeniu się glinu ze ścian garnka do potraw i w rezultacie spożywa się potrawy zawierające duże ilości tego szkodliwego pierwiastka.

Krzem w postaci kwasu krzemowego chroni organizm przed wchłanianiem glinu. Zródłem krzemu są niektóre gatunki wodorostów, lucerna, kapusta, sałata, cebula, ciemnozielone warzywa liściaste i mleko.

Wiadomo, że piwo zawiera pewien związek krzemu uwalniany z jęczmienia w trakcie procesu produkcyjnego. Dlatego też uznaje się, że wypicie 500 ml piwa co dwa dni lub nawet codziennie, może być korzystne dla organizmu. Powinno się jednak unikać nadmiernego spożywania alkoholu.

Należy dokładnie czytać etykiety oraz opisy produktów zamieszczane na opakowaniach ciast i sucharów.

Dodawana do żywności substancja E 541 / używana jako środek zwiększający objętość pieczywa, dodawana do serów topionych, ciasteczek, biszkoptów, proszku do pieczenia jest związkiem glinu/ fosforan glinowo- sodowy /, którego spożycia należy unikać.

Chorujący na niestrawność nie powinni nadużywać niektórych lekarstw zawierających środki zobojętniające kwasy, a zwłaszcza tych o wysokiej zawartości wodorotlenku glinu. Leki te mogą wprawdzie przynieść choremu chwilową ulgę, ale na pewno większe korzyści przyniesie zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych.

Żywność, która pomaga walczyć z chorobą Alzheimera

Kapusta- dostarcza  krzemu, który zakłóca przyswajanie glinu przez organizm

Nasiona soi- zawierają dużo koenzymu Q1o, są też zródłem błonnika, białka i węglowodanów

Ziemniaki- jeszcze jedno tanie zródlo koenzymu Q 10 i pożywnych węglowodanów

Piwo- jeszcze jedno zródło krzemu- sporadyczne wypicie 500 ml piwa może być korzystne dla chorego.

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s