Warzywo, które chroni przed rakiem piersi

Zawarte w tej roślinie indole  zmniejszają siłę oddziaływania żeńskiego hormonu płciowego – estrogenu a zatem zmniejszają zagrożenie rakiem piersi. Tą cudowną rośliną jest kalarepa. Inne jeszcze składniki kalarepy- izotiocyjaniany- zapobiegają rakowi okrężnicy oraz odbytu. Kalarepa podobnie jak kapusta, kalafior, brokuły i brukselka  należą do rodziny kapustowatych/ krzyżowych/ i uznawana jest przez wielu ekspertów z dziedziny medycyny i żywienia za warzywo zapobiegające rakowi.

Kalarepa zawiera dużo witaminy C, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania  systemu immunologicznego oraz potasu, który jako składnik zrównoważonej diety pomaga w utrzymaniu ciśnienia krwi na poziomie normy.Warzywa to jest dość dobrym zródłem błonnika pokarmowego, zarówno w formie rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej. Błonnik rozpuszczalny pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, natomiast błonnik nierozpuszczalny chroni przed zaparciami. W takich warzywach jak kalarepa występują  również inne związki, które uznaje się obecnie za substancje  chroniące przed wieloma chorobami.

Podaję przepis na prostą surówkę z kalarepki.

Składniki:

  • 2 kalarepy (dość duże – wielkości pięści dorosłego człowieka)
  • 2 duże marchewki
  • kawałek pora (ok.10 cm) 
  • pieprz
  • sól
  • ewentualnie trochę soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Warzywa starannie umyć. Kalarepki i marchewki obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach (można szybciej w malakserze). Pora drobno pokroić.
  2. Doprawić do smaku, całość wymieszać.

 

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s