Odwieczny spór

Historycy medycyny  przekonują , że Biblia dostarcza pierwszych utrwalonych na piśmie wzmianek dotyczących oczywistych korzyści diety wysokobłonnikowej.

Wersety poświęcone Danielowi i jego towarzyszom, którzy jedli warzywa i pili tylko wodę, a byli zdrowsi niż młodzi mężczyzni ucztujący przy stole królewskim i jedzący wyszukane potrawy popijane winem, są najlepszym tego dowodem.

Dyskurs porównujący walory pieczywa ciemnego i jasnego trwa chyba dłużej niż 2000 lat. We wczesnej  cywilizacji starożytnej Grecji chleb wypiekany  z jasnej mąki był powszechnie uznawany za dowód bogactwa i wysokiego statusu społecznego.

Tymczasem Hipokrates- ojciec medycyny- radził swoim zamożnym protektorom i pacjentom aby wzorem ich służących zjadali pieczywo ciemne , ” ze względu na jego uzdrawiający wpływ na jelita”.

Natomiast przed blisko 1000 lat perski lekarz Hakim usilnie namawiał swoich pacjentów do przestawania wyłącznie na wypiekanym lokalnie, przaśnym, pełnopszennym chlebie chapatti.

Advertisements

5 thoughts on “Odwieczny spór

  1. Zydzi bardzo uwazaja na swoja diete ale trzeba wziac pod uwage, ze te ich przepisy odnosza sie do zycia na pustyni wiec nie maja przelozenia na diete w Polsce bo Polska ma zimny klimat.

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s