Czy ten pradawny lek nas uratuje?

 

W IX wieku naszej ery Anglosasi do leczenia infekcji oczu używali mieszanki cebuli, czosnku, wina i krowiej żółci. Spece od historii z Uniwersytetu Nottingham przetłumaczyli ostatnio dokładną treść tego przepisu, a ich koledzy zajmujący się mikrobiologią postanowili lek ten odtworzyć. I ku ich zdziwieniu był on w stanie niemal całkowicie pokonać gronkowca złocistego opornego na metycylinę (MRSA).

MRSA jest jedną z pierwszych superbakterii – a więc bakterii, które ewoluowały na tyle aby uodpornić się na antybiotyki. Obecnie takie mikroorganizmy uważane są za jedno z największych zagrożeń dla istnienia naszego gatunku, bo jeśli medycyna za nimi nie nadąży to grozi nam powrót do czasów sprzed antybiotyków, a więc gdy każda drobna infekcja mogła okazać się śmiertelna.

Liczące sobie tysiąc lat remedium znaleziono w starym angielskim manuskrypcie nazwanymBald’s Leechbook, który może być uważany za coś będącego pierwowzorem dzisiejszych podręczników medycyny. Ówcześni lekarze podchodzili do sprawy całkiem naukowo eksperymentując i notując wyniki swoich obserwacji.

Ich recepta na walkę z bakteriami była bardzo prosta – wystarczy ugniatać drobno posiekany czosnek i cebulę przez dwie minuty, dodać do tego 25 ml angielskiego wina oraz nieco soli żółci wołowej rozpuszczonej w wodzie destylowanej. Całość trzymać w temperaturze około 4 stopni Celsjusza przez 9 dni.

Mieszanka cebuli, czosnku, wina i krowiej żółci okazuje się dziś zabijać 90% gronkowca złocistego odpornego na metycylinę, a więc być może takie antyczne rozwiązanie pomoże nam w walce o zdrowie dziś.

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s