Pięta achillesowa puszek aluminiowych

Puszki aluminiowe stanowią wygodny pojemnik do przechowywania i transportu wielu produktów żywnościowych. Są lekkie , nie tłuką się , łatwo je wykonać, są odporne na korozję w typowych warunkach atmosferycznych.Piętą achillesową puszek aluminiowych jest ich rozpuszczalność przez kwaśne środowisko. Jest to poważna wada,  gdyż wiele produktów ma kwaśny smak. Dlatego wewnętrzne powierzchnie puszek aluminiowych pokrywane są cieniutką warstwą  polimeru lub żywic  epoksydowych, zabezpieczających materiał puszki przed agresją kwaśnej zawartości.

Tak się niestety składa, że to rozwiązanie też nie okazało się do końca szczęśliwe.

W pewnych badaniach stwierdzono, że niektóre substancje zawarte w ochronnej warstwie polimeru mogą migrować do przechowywanego produktu. W niektórych puszkowanych produktach stwierdzono bardzo wysoką zawartość bisfenolu A.

Bisfenol  A posiada właściwości estrogenne. Ilość szkodliwych substancji w zapuszkowanym produkcie zależy od jego rodzaju i sposobu przyrzadzania. Stwierdzono m.in., że termiczna sterylizacja produktu już zapuszkowanego może prowadzić do wysokich stężeń bisfenolu A w produktach i w konsekwencji do wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych u konsumentów, w przypadku częstego spożywania takich produktów.

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s