Słońce w słoiku

Miąższ owoców dyni zawiera cukry, pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu i żelaza, witaminy C, B1, PP i karoten, nasiona zawierają 36-52 procent tłuszczu, fitosterole i kukurbitacyny działające przeciwrobaczo.Dynię stosuje się przy stwardnieniu tętnic , surową – przy zaparciach.

Kaszę jaglaną, ryż i mannę z ugotowanym miąższem dyni włącza się do diety przy obrzękach na tle choroby sercowo- naczyniowej, przy chorobach nerek, wątroby i pęcherza moczowego, nadciśnieniu i zaburzeniach w przemianie materii.

Podaję przepis na wspaniały dżem z dyni.

2 kg dyni

350 gram cukru

sok z  jednej cytryny

1 łyżeczka cukru z wanilią

Dynię obieramy ze skórki , kroimy w niewielka kostkę, , wkładamy do garnka  dodając sok z cytryny, cukier.

Gotujemy, kiedy dynia zmięknie, rozgniatamy lekko  ugniataczem do pure, doprawiamy wanilią ewentualnie cukrem do smaku.

Wyparzamy słoiki, przecieramy  ranty słoików spirytusem, wlewamy gorący dżem, ustawiamy słoiki do góry dnem aż wystygną.

W zimowy wieczór upieczesz  w domu drożdzowe rogaliki  i przełożysz tym dżemem.

Pycha, spróbuj.

Pozdrawiam , Marysia

Reklamy

One thought on “Słońce w słoiku

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s