Szkodliwość substancji nadpsutych i niedojrzałych

Witaj,

Liczne rośliny mają wykształcone mechanizmy obronne, których działanie okazuje się  niekorzystne dla ludzi spożywających te rośliny.Rośliny zagrożone różnymi chorobami, owadami lub pasożytami mogą wytwarzać takie substancje. I tak selery, pietruszka, figi, cytrusy zaatakowane pleśnią mogą wytwarzać nawet 100 razy więcej furanokumaryn niż normalnie. Pod wpływem światła związki te wywołują uczulenia. Ponadto mogą tworzyć w obecności światła addukty/ chemiczne połączenia/ z DNA i RNA.

W niedojrzałych / dokładniej w zielonych/ ziemniakach i pomidorach występuje solanina i tomatyna, należące do szkodliwych glikozydów sterydowych. Rośliny obtłuczone lub uszkodzone mogą wytwarzać znacznie więcej takich glikozydów. Mogą wówczas stać się grozne dla zdrowia.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s