Szkodliwość substancji nadpsutych i niedojrzałych

Witaj,

Liczne rośliny mają wykształcone mechanizmy obronne, których działanie okazuje się  niekorzystne dla ludzi spożywających te rośliny.Rośliny zagrożone różnymi chorobami, owadami lub pasożytami mogą wytwarzać takie substancje. I tak selery, pietruszka, figi, cytrusy zaatakowane pleśnią mogą wytwarzać nawet 100 razy więcej furanokumaryn niż normalnie. Pod wpływem światła związki te wywołują uczulenia. Ponadto mogą tworzyć w obecności światła addukty/ chemiczne połączenia/ z DNA i RNA.

W niedojrzałych / dokładniej w zielonych/ ziemniakach i pomidorach występuje solanina i tomatyna, należące do szkodliwych glikozydów sterydowych. Rośliny obtłuczone lub uszkodzone mogą wytwarzać znacznie więcej takich glikozydów. Mogą wówczas stać się grozne dla zdrowia.

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s