Jak zrywać zioła, które uprawiasz

Witaj,

Odpowiedni zbiór sprzyja wzrostowi roślin. Bazylia, estragon, majeranek, lebiodka i zimozielone krzewinki rozkrzewiają się obficiej, jeśli najpierw uszczknie się rosnący czubek.

Następnie należy zrywać większe liście boczne.

Nie powinno się zrywać więcej niż jedną piątą liści- trzeba pozwolić roślinie odrosnąć.

Mięta wytwarza małe liście boczne, jeśli odetnie się szczyt, lepiej więc wycinać całe pędy, gdyż spowoduje to wytwarzanie nowych.

Zrywaj zewnętrzne liście pietruszki, szczawiu, lubczyku i uszczykuj pojawiające sie pędy kwiatowe. Pietruszka jest dwuletnia, ale najlepsze liście wytwarza w pierwszym roku.

Uszczykiwanie r0zmarynu, macierzanki, szałwii  i cząbra poprawia wygląd krzewów. Szczypiorek i siedmiolatkę można przycinać do wysokości około 4 cm. Każda blaszka żółknie 2-4 cm od ciecia: lepiej więc przycinać całe liście niż uszczykiwać szczyty.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s