Właściwości lecznicze ” wyciskacza łez”

Witaj,

Ta ceniona ze względu na aromat roślina potrafi także z nie jednego twardziela wycisnąć łzy. To zasługa olejku eterycznego oraz glikozydu o nazwie synigryna, zawierającego związki siarki, które podrażniają skórę i błony śluzowe.Jeśli kupujemy chrzan w laskach  należy zwrócić uwagę, by korzenie miału ok. 2,5 cm  grubości i od 25 cm długości.. Powinny też być gładkie, czyste, a po przecięciu – białe.

Po oskrobaniu trzemy chrzan na tarce o drobnych oczkach- jeśli chcemy uniknąć podrażnienia oczu, można to robić wprost do przegotowanej wody, a następnie dokładnie odcisnąć.

Chrzan ma najwięcej wartości odżywczych zaraz po utarciu, dlatego nie należy go przetrzymywać zbyt długo w otwartym naczyniu. Tym bardziej , że w zetknięciu z powietrzem bardzo szybko traci biały kolor.

Mimo, że chrzan używany jest głównie jako przyprawa, ma bogate właściwości lecznicze, głównie bakteriobójcze i grzybobójcze, znane już od stuleci, choć niedawno potwierdzone naukowo.

Podobnie jak do celów kulinarnych, do celów leczniczych wykorzystuje się zarówno korzenie jak liście chrzanu.

W czasach średniowiecza typowy opatrunek na ranę składał się z lekko spleśniałego chleba zmieszanego z pajęczyną rozsmarowanego na liściu chrzanu.

Miazgą z korzenia chrzanu okładano chorych na reumatyzm, zapalenie korzonków oraz zapalenie płuc.

Świeży sok lub napar stosowano jako środek wykrztuśny oraz do płukania jamy ustnej i gardła podczas anginy.

Ja noszę  w okresie jesienno- zimowym mały woreczek płócienny z ususzonymi płatkami  startego chrzanu na szyi pod ubraniem.

Dawniej na wsi pospolitym sposobem zachowania higieny jamy ustnej, a zwłaszcza zdrowych zębów, było żucie niewielkiego kawałka korzenia chrzanu.

Podczas prac polowych w upalne dni kobiety używały liści chrzanu jako ochrony przed porażeniem słonecznym- układały je na głowie i przewiązywały płócienną chustką. Zastosowane w podobny sposób w wielu wypadkach skutecznie uśmierzają ból głowy.

Należy pamiętać, że chrzanu – czy to jako przyprawy, czy jako ziela leczniczego- nie powinno się podawać osobom cierpiącym na stany zapalne przewodu pokarmowego, a przy zastosowaniu zewnętrznym, trzeba zwrócić uwagę czy nie podrażnia on  zbyt mocno skóry.

Przepis na miksturkę z chrzanu jako środek wspomagający leczenie kaszlu, zapalenia oskrzeli i nieżytów górnych dróg oddechowych.

Do 200 g świeżo utartego chrzanu dodać 1 szklankę chłodnej przegotowanej wody, wymieszać , pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Następnie płyn odcedzić i dodać do niego 200 g miodu pszczelego / najlepiej lipowego lub spadziowego / oraz nieco soku z cytryny. Całość dobrze wymieszać. Pić po 1 łyżce stołowej / dzieci po 1 łyżeczce / 3 razy dziennie.

Chrzan wykorzystuje się nie tylko w medycynie naturalnej.

Dzięki właściwościom wybielającym znalazł zastosowanie  w kosmetyce przy produkcji kremów i toników rozjaśniających przebarwienia skóry

Domowy tonik chrzanowy

Do syropu chrzanowego z miodem dodać  białe wino gronowe w stosunku 1 część syropu i 2 części wina. Dobrze wymieszać. Smarować twarz / uważając by nie podrażnić oczu / 2-3 razy dziennie w celu rozjaśnienia piegów i plam oraz regeneracji naskórka.

Miłej Soboty dla Was

Marysia

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s