Jak przygotować wino z dzikiej róży

Witajcie!

Dzika róża jest dostawcą wielu witamin i to w dużych ilościach. Owoc róży działa ściągająco, moczopędnie, wzmacnia ogólnie, stosuje się się go  w formie naparu, odwaru, konfitury  z drelowanego owocu, powideł oraz  wina we wszystkich stanach wyczerpania pochorobowego, zaparciu, lżejszych nieżytach dróg trawiennych, nieżycie pęcherza i dróg moczowych, bezsenności i stanach pobudzenia nerwowego. Napar pije się 2-3 razy dziennie.

Owoc róży zbiera się przed całkowitym dojrzeniem tzn. gdy jest już różowy, ale jeszcze twardy i w palcach nie rozłamuje się. Jeśli  chcesz go suszyć to lepiej drelowany.

Podaję przepis  na wino z dzikiej róży.

Owoc dreluje się, sieka drobno lub miele, zasypuje cukrem i zalewa przegotowaną wodą w proporcji: kilo owocu, kilo cukru i cztery litry wody. Po ukończonym fermentowaniu / poznajemy je po tym, że owoc przestaje krążyć w górę i na dół, a gromadzi się wszystek na dole/ wino zlewa się do sklarowania, ponownie zasypuje owoc cukrem i zalewa wodą w tej samej proporcji, na następne  ” wytrawne” wino.

Po drugiej fermentacji- oba gatunki zlewa się razem i po całkowitym  sklarowaniu butelkuje. Pozostałą po całej operacji pulpę dosładzamy i jadamy po dwie łyżki dziennie przy niedomodze wątroby, w stanach pożółtaczkowych w wyczerpaniu pochorobowym i zaparciu.

Zarówno balon z winem jak i butelki, do których wino zlejemy dobrze jest owinąć czarnym papierem, w każdym razie trzymać z dala od światła słonecznego.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s