Dlaczego należy spożywać nasiona?

Witaj,

Nasiona to smaczny i zdrowy dodatek. Wystarczy ich odrobina w zupie lub sałatce, aby nadać potrawie orzechowy smak i zapach.Warto włączyć do diety nasiona dyni i słonecznika oraz łuskane / białe/ i nie łuskane nasiona sezamowe.

Wszystkie nasiona są bardzo dobrym zródłem białka, dobrym witaminy E i witamin z grupy B, jak również błonnika, który jest niezbędny w diecie, by prawidłowo funkcjonowały jelita.

Nie poleca się nasion osobom, które stosują diety odchudzające, ponieważ są wysokokaloryczne- łyżka stołowa  dostarcza około 100 kalorii. Mogą one pomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, ponieważ w ich tłuszczu / 58 procent nasionach sezamu/ i  /48 procentach w nasionach słonecznika / przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Solone nasiona należy jeść w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawierają dużo sodu.

Nasiona powinno się prażyć lub gotować, niszcząc w ten sposób toksyny białkowe, takie jak inhibitory, trypsyny, eliminują  ponadto hemaglutyniny powodujące biegunkę i wymioty.

Większość kupowanych nasion jest już po obróbce cieplnej, natomiast surowe  je się w tak małych ilościach, ze nie są szkodliwe dla zdrowia.

NASIONA NA PRZEKĄSKĘ

Nasiona są doskonałymi dodatkami do zup,  sałatek, potrawek i zapiekanych dań, mogą  też być pożywna przekąską.

Nasiona dyni zawierają żelazo, które gwarantuje odpowiedni  skład krwi, magnez potrzebny do prawidłowego  funkcjonowania komórek ciała i cynk- tak istotny dla wzrostu i rozwoju organizmu.

Nasiona sezamu w Polsce nadal  nie są zbyt popularne, stanowią natomiast niezbędny składnik w kuchni Bliskiego Wschodu , gdzie stosuje się je do wyrobu chałwy oraz pasty mieszanej z ciecierzycą pospolitą w celu uzyskania gęstego sosu / dipu / do maczania przekąsek o podłużnym kształcie. Olej sezamowy nadaje orzechowy smak i zapach wielu egzotycznym potrawom.

Nasiona sezamu zawierają witaminę E  i wapń.

Nasiona słonecznika są dość dobrym zródłem witaminy E,zawierają też dużo kwasu linolowego, który potrzebny jest błonom komórkowym. Nasiona słonecznika  stosowane są do wytwarzania oleju słonecznikowego oraz margaryn.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s