Suszone śliwki zmniejszają ryzyko nowotworu jelita grubego

Dieta zawierająca suszone śliwki korzystnie wpływa na mikrobiom jelita grubego, zmniejszając w ten sposób ryzyko nowotworu tej części przewodu pokarmowego.

Dzięki naszym badaniom byliśmy w stanie wykazać, że suszone śliwki sprzyjają retencji korzystnych bakterii w jelicie grubym i w ten sposób zapobiegają rakowi – opowiada dr Nancy Turner z Texas A&M University.

Amerykanka podkreśla, że wcześniejsze badania wykazały, że zaburzenia mikrobiomu mają wpływ na zapoczątkowanie stanu zapalnego jelit i jego nawroty, co może sprzyjać rozwojowi raka jelita grubego.

Jak wyjaśnia Turner, w badaniach nad ewentualnymi właściwościami ochronnymi suszonych śliwek wykorzystano szczurzy model raka jelita grubego. Suszone śliwki zawierają fenole, które mają wieloraki wpływ na nasze zdrowie; mogą np. spełniać funkcje przeciwutleniaczy […], niedopuszczających do uszkodzenia DNA. Podczas eksperymentów testowaliśmy hipotezę, że spożycie suszonych śliwek sprzyja zatrzymywaniu korzystnej mikroflory i wzorców metabolizmu bakterii w jelicie grubym.

Szczurom podawano dietę kontrolną albo karmę zawierającą suszone śliwki. Obie diety dopasowano pod względem liczby kalorii i zawartości makroelementów, tak by ewentualne efekty móc przypisać związkom unikatowym dla suszonych śliwek – wyjaśnia Derek Seidel.

Naukowcy zbadali treść pokarmową i wycinki tkanki z różnych segmentów jelita grubego. Okazało się, że śliwkowa dieta zwiększyła liczbę Bacteroidetes, a zmniejszyła Firmicutes w dystalnym odcinku jelita grubego, nie wpływając na ich proporcje w części proksymalnej.

Okazało się również, że w porównaniu do grupy kontrolnej, u gryzoni jedzących suszone śliwki znacząco spadła m.in. liczba aberracji krypt jelitowych (preneoplastycznych uszkodzeń nabłonka jelita).

Ogniska ACF [ang. aberrant crypt foci], czyli zmienione patologicznie krypty jelitowe, to jedne z najwcześniej obserwowanych zmian przednowotworowych […] – dodaje Seidel.

Turner podsumowuje, że choć potrzeba dalszych badań, zwłaszcza na ludziach, wyniki obecnego studium są bardzo ekscytujące, bo sugerują, że regularne jadanie suszonych śliwek to wykonalna strategia dietetycznego zapobiegania rakowi jelita grubego.

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s