Co zastosować na jelitową fermentację?

v

Wybór leku zawzdęciależy od mikroorganizmów, z jakimi mamy do czynienia. Drożdżaki mogą być zwalczane za pomocą leków przeciwgrzybicznych, natomiast w przypadku bakterii musimy zastosować nieco bardziej subtelne podejście.

Fermentacja drożdżakowa

Najbardziej efektywnym lekiem zwalczającym fermentację drożdżakową jestst nystatyna, silny środek przeciwgrzybiczny.

Najlepiej go zażywać w postaci proszku.

Wszystkie inne postaci nystatyny są wytwarzane na bazie cukru. Na szczęście nystatyna jest bardzo bezpiecznym lekiem i można zażywać jej dużo bez ubocznych skutków.

Wynika to z faktu, że jej wchłanianie przez organizm jest wyjątkowo małe. Wszystkie cele leczenia są więc zapewnione i dobrze zabezpieczone. Chcemy , aby ten lek pozostawał dłużej w jelitach.

Niektórzy ludzie skarżą się , że kuracja ta czyni ich dodatkowo chorymi: nie ma co do tego wątpliwości, iż niewielka  część ludzi naprawdę nie toleruje tego lekarstwa. Ale większość symptomów przypisywanych nystatynie w istocie jest związana z procesem zabijania kolonii drożdżaków.

Komórki drożdżaków pękają, kiedy sie je zabija, i ich zawartosć przedostaje się do jelit. Niektóre z tych substancji są dla nas trujące i dają podobne objawy do symptomów grypy, takie jak ból głowy, zmęczenie i ból mięśni.

Ta reakcja może być zminimalizowana przez rozpoczynanie kuracji od bardzo małych dawek nystatyny, a następnie przez stopniowe zwiększanie lekarstwa aż do dawek terapeutycznych.

Rozpoczęcie diety na tydzień przed tym, zanim nystatyna zacznie pomagać, zawczasu zredukuje w pewnym procencie populacje drożdżaków. /

Nystatyna  sprzedawana jest tylko na receptę, toteż porozmawiaj o niej z lekarzem.

Dawkowanie nystatyny w proszku:

Zacznij od:               1/8 łyżeczki do herbaty dziennie przez trzy dni  dosłownie na koniuszku łyżeczki

Pózniej zwieksz dawkę dwukrotnie           1/4 łyżeczki dziennie przez trzy dni

Potem zwiększ dwukrotnie   1/2 łyżeczki dziennie przez siedem dni

Następnie zwiększ dwukrotnie: 1 łyżeczkę dziennie.Przestrzegaj tej ilości przez trzy miesiące.

Uwaga: Tę kurację  przed laty zalecił mi  lekarz , który już wtedy miał 8o lat. Niestety już nie żyje. To był jeden z niewielu lekarzy, którego naprawdę interesowało  samopoczucie i zdrowie swoich pacjentów. 

Proszek ten nie smakuje zbyt dobrze. Wymieszaj lekarstwo z jogurtem zawierającym żywe kultury bakterii, umieść je w lodówce  i popijaj w ciągu dnia. Kiedy zaczniesz zażywać nysatynę, mogą pojawić się reakcje związane z zabijaniem drożdżaków. Podobnie może być za każdym razem, gdy zwiększasz dawkę  lekarstwa.

Jeśli odczuwasz te objawy, zaciśnij zęby i znoś je, aż ustąpią. Jeśli są zbyt dokuczliwe, wróć do poprzedniej dawki i spróbuj zwiększyć dawkę w następnym tygodniu.

Słowo na temat innych środków przeciwgrzybicznych.

Nystatyna jest najbardziej przydatnym lekarstwem do zwalczania drożdżakowej fermentacji, ale niektórzy ludzie  jest ich mniejszość  nie tolerują  jej. Występują u nich symptomy nawet wtedy, gdy przestrzegają skrupulatnie zasad dawkowania. Totez wymaga to innych środków przeciwgrzybicznych. Wszystkie są dostępne jedynie na receptę.Leki te są wchłaniane do krwiobiegu i przez to są mniej skuteczne niż nystatyna. Niemniej są one bardzo efektywne w leczeniu infekcji.

Użycie tych leków powinieneś przedyskutować z mądrym lekarzem. Niektóre osoby i sklepy ze zdrową żywnością sprzedają produkty, które podobno zwalczają grzyby. Prawda jest taka, że ograniczają  one jedynie zdolność drożdżaków do wzrostu, ale ich nie zabijają. Jeżeli występuje duży rozrost drożdżaków, musisz je zabijać, a nie ograniczać. Jeśli jest on kontrolowany, wtedy dopiero używaj czynników ograniczających wzrost, aby zapobiec nawrotowi choroby.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s